Italiaanse regering legt morgen de eed af

De Italiaanse regering is gevormd en legt zondag om 11.30 uur de eed af, zo is zaterdag officieel meegedeeld. Ze bestaat uit de linkse Democratische Partij (PD) van aanwezen premier Enrico Letta (46) zelf, de rechtse Volk van de Vrijheid (PdL) van ex-premier Silvio Berlusconi en de kleine centrumpartij van ex-premier Mario Monti.

tmas

De linksliberaal Enrico Letta die eerder deze week van president Giorgio Napolitano met een formatie-opdracht was belast, heeft zaterdag met het staatshoofd zijn lijst met ministers vastgelegd. De formateur trok daarop zijn eerder gesteld voorbehoud tegen de opdracht om een brede coalitie te vormen weer in. Hij heeft lang met de politieke partijen over zo'n coalitie onderhandeld.

Na de beëdiging moet de nieuwe regering begin volgende week in beide kamers van het parlement het vertrouwen vragen.

Politieke crisis

Meteen komt een einde aan een politieke crisis die ontstond na de parlementsverkiezingen van eind februari die geen uitgesproken meerderheid opleverden. De drie grootste politieke formaties slaagden er niet in akkoord te raken over het vormen van een nieuwe regering.

Ex-eurocommissaris Emma Bonino wordt minister van Buitenlandse Zaken. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken wordt de leider van de partij van Berlusconi, Angelino Alfano.

Directeur Fabrizio Saccomanni van de Banca d'Italia krijgt de portefeuille van Energie en Financiën. Anna Maria Cancellieri zal de delicate rol van minister van Justitie spelen. Italië krijgt ook voor het eerst een zwarte vrouw als minister, Cecile Kyenge. Geboren in Congo moet zij waken over de Gelijke Kansen.

Veel vrouwen

Letta gaat er prat op dat zijn ploeg van 21 mensen een sterke vertegenwoordiging van vrouwen heeft. Hij heeft economie en politieke hervormingen als topprioriteit gesteld. "Het was de enig mogelijke regering en haar vorming kon niet langer wachten", zei Napolitano. Hij vertrouwt erop dat ze het vertrouwen in het parlement zal krijgen.

De protestbeweging Vijf Sterren (M5S) van komiek Beppe Grillo, de anti-immigratiepartij Lega Nord, alsmede extreem-linkse en -rechtse partijen wilden in de oppositie blijven.

Belga Foto AFP: Enrico Letta