Honderd gedetineerden in hongerstaking in Guantanamo

In de gevangenis van Guantanamo doen intussen al honderd gedetineerden mee aan de hongerstaking die drie maanden geleden begon. Dat meldt een woordvoerder van de VS-gevangenis op Cubaanse bodem. Op 6 februari begon een aantal gedetineerden in het kamp met een hongerstaking en sindsdien nam het aantal deelnemers aan die actie gestaag toe.

tmas

Van de 166 "terreurverdachten" in Guantanamo zijn er nu 100 in hongerstaking. Van hen worden er twintig onder dwang gevoed. Van die twintig zijn er vijf in het ziekenhuis opgenomen, maar "geen van hen verkeert in levensgevaar", zei woordvoerder luitenant-kolonel Samuel House.

Heiligschennis

De hongerstaking begon luidens advocaten uit protest tegen de volgens de gedetineerden heiligschennende manier waarop de militaire overheid koran-boeken doorzocht. Volgens de verdediging van de gedetineerden protesteren die echter tegen het feit dat zij al elf jaar opgesloten zitten, zonder uitzicht op een proces en zonder een inbeschuldigingstelling.

In een onafhankelijk rapport, opgesteld door de organisatie Constitution Project, wordt de praktijk van "force-feeding" van de gedetineerden gehekeld als "een vorm van misbruik waar paal en perk aan gesteld moet worden".

Sluiting

Het sluiten van Guantanamo, geopend onder George W. Bush tijdens diens "oorlog tegen de terreur", was één van de verkiezingsbeloftes van president Barack Obama in de campagne van 2008. Op zijn tweede dag als VS-president herhaalde Obama die belofte, maar verder dan die verbale belofte is het nooit gegaan. Het Witte Huis zei vrijdag de staking van nabij te volgen en herhaalde het engagement van Obama om de gevangenis te sluiten.

Belga Foto AFP