Ruil je oude gsm in voor een boom

Curieus Essen zamelt tijdens de 1 meiviering aan het Volkshuis oude gsm’s in. Met de opbrengst van de inzamelactie plant Curieus provincie Antwerpen dit najaar ergens in onze provincie bos aan.

Tilborghs Margo

Volgens recente schattingen gingen in de hele wereld al meer dan 7 miljard gsm’s over de toonbank. Drie miljard daarvan is niet meer in gebruik. Die toestellen worden weggegooid (1,4 miljard), gerecycleerd (0,1 miljard) of liggen ergens in een lade (1,5 miljard). In Vlaanderen alleen al zouden meer dan 10 miljoen gsm’s op een tweede leven wachten. Die telefoons zamelt Curieus nu overal in met de actie Belbos.

"De gsm’s die nog prima werken, krijgen een tweede leven via de Kringwinkels", zegt schepen van Leefmilieu en groenbeleid Helmut Jaspers (sp.a). "Afgekeurde telefoons worden helemaal ontmanteld en gerecycleerd bij het bedrijf Umicore. Dat haalt met een schoon en veilig verwerkingsproces kostbare ertsen als goud, koper, kobalt en coltan uit de gsm’s. Bovendien schenkt Umicore 1 euro per gsm."

Minstens 400 inzamelmomenten gespreid over Vlaanderen moeten in totaal minstens 10.000 gsm’s opleveren. Met de opbrengst van de actie plant Curieus in het najaar in elke provincie een Belbos. "Het spreekt vanzelf: hoe meer gsm’s, hoe groter de bossen", zegt Jaspers nog. "Breng dus op 1 mei tussen 14 en 21 uur je oude gsm’s naar het inzamelpunt op het muziekterras aan het Volkshuis in de Stationsstraat."

Info: helmut.japsers@essen.be of www.belbos.be

MaTi

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio