1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bakker Van Thillo steunt Ivoorkust met chocolade-actie

Zaakvoerder Eric en zijn dochter Jenthe van bakkerij Van Thillo uit Essen, zijn net terug van een bezoek aan de cacaoboeren van Ivoorkust, in het kader van het ‘Growing Great Chocolate’ programma van Belgisch chocolademaker Callebaut. Bakkerij Van Thillo bestaat 25 jaar en heeft ondertussen drie winkels in Essen, Kalmthout en Hoogstraten.

Tilborghs Margo

Tijdens deze korte reis bezochten vader en dochter niet alleen de cacaoplantages, maar ook een school die dankzij het ‘Growing Great Chocolate’ programma tot stand is gekomen. Bakker Eric liet 150 blauwe T-shirts bedrukken met de tekst ‘Smile, if you like chocolate’. Alle kinderen kregen bij hun aankomst een exemplaar. “De lachende gezichten die we zagen vonden we hartverwarmend” vertellen Eric en Jenthe.

Alle producten van bakkerij Van Thillo die chocolade bevatten, zullen voortaan afkomstig zijn van het ‘Growing Great Chocolate’ gamma. Zowel pralines, holle figuren, decoratie op gebak, koffiekoeken en broodjes zullen gemaakt worden van duurzaam geteelde cacao.

“Om dit project kracht bij te zetten, introduceer ik een nieuw zacht broodje met chocolade druppels”, zegt Van Thillo. "Wie in mei en juni vijf zakjes aankoopt, krijgt er prompt een T-shirt met de tekst ‘Smile, if you like chocolate’, gratis bij. Met de opbrengst wil ik o.a. school- en kookmaterialen aankopen, die we dan kunnen schenken aan het schooltje dat we bezocht hebben."

Growing Great Chocolate

’s Werelds meeste cacao wordt geteeld in één van de armste regio’s ter wereld, West Afrika. "Cacao is een complex gewas en boeren kiezen daarom vaker voor alternatieve gewassen zoals rubber, die gemakkelijker verbouwd kunnen worden en snel winst opleveren", weet Van Thillo. "Dit zet de toekomst van cacao onder enorme druk. Om deze reden is Callebaut met het Growing Great Chocolate programma begonnen." Callebaut koopt vanaf heden duurzaam geteelde cacaobonen direct van cacaoboer coöperatieven aan. Het bedrijf betaalt de cacaobonen rechtstreeks aan deze coöperatieven, waardoor de boeren een gegarandeerde eerlijke prijs ontvangen, zonder die te moeten delen met tussenpersonen of handelaars. Samen met de boeren lanceren ze opleidings- en onderwijs programma’s. Dit helpt cacaoboeren niet alleen hun levensstandaard te verhogen, maar ook bij het invoeren van moderne landbouw praktijken en het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van de gewassen.

Info: Eric Van Thillo - Bakkerij Van Thillo, 0475.79.31.66

Foto's: Eric Van Thillo

MaTi

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio