70 broden vallen uit de lucht in Oevel

Zwerfvuil is in elke gemeente een plaag, maar in Oevel (Westerlo) krijgen ze met wel heel apart zwerfvuil te maken. Chris Adriaens en Willy Bouwens, zwerfvuilmeter en -peter, ontdekten donderdag dat er zeker 70 oude beschimmelde broden in alle formaten werden gedumpt in het bos langs de Mechelsebaan. "Her en der weggesmeten. Soms letterlijk tot in de bomen", weet Chris.

Van den Broeck Giel

Voor de twee is het zeker geen unicum. "We zijn al allerlei zaken tegen gekomen. Ik vond ooit al eens een zak met geitenkoppen in een gracht hier in de buurt. En een tijd terug zag ik mensen een versleten caravan lossen op een pad in de buurt. Je houdt het werkelijk niet voor mogelijk. Het ontbreekt veel mensen aan discipline en verantwoordelijkheid wanneer het over milieu en vuilnis gaat", besluit Chris.

Collega Willy begrijpt echter niet waarom zoveel mensen zwerfvuil dumpen. "Negentig procent van wat ik ophaal bij zwerfvuilacties is gratis af te leveren in het containerpark. Het is dus een drogreden wanneer men zegt dat zwerfvuil er komt doordat mensen moeten betalen om hun vuilnis kwijt te raken", meent Willy.

Schepen van Milieu Iris De Wever (N-VA) staat alvast ook voor een raadsel. "Het is een vreemd verhaal. Er zijn toch kippen genoeg om het brood aan te voederen? In elk geval, onze technische dienst gaat het bekijken. Als het brood op privédomein gedumpt werd, brengen we de eigenaar op de hoogte en is het aan hem om klacht in te dienen. Maar in dit geval is het moeilijk om na te gaan wie de dader is", beseft De Wever.

"Al voeg ik er wel aan toe dat er strenge controles zijn. Soms dumpen mensen volle zakken huisvuil. De controleurs vinden daar dan wel eens een adres in terug, op een enveloppe. Op het dumpen van afval staan strenge GAS-boetes", geeft de schepen nog mee.

Giel Van den Broeck

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio