Wordt Petacchi locomotief voor Cavendish?

Dat Mark Cavendish niet tevreden is met de manier waarop ze bij Omega Pharma - Quick-Step de sprint (niet) voor hem inleiden is een publiek geheim. Het aantrekken van Mark Renshaw zou de oplossing op lange termijn kunnen zijn, een eventuele transfer van Alessandro Petacchi zou de dringendste nood kunnen ledigen in (eventueel) Giro en Tour.

jatimmermans

Op menselijk vlak klikt het uitstekend tussen Mark Cavendish en zijn nieuwe ploegmaats. Wat de sportieve kant van de zaak betreft blijft het vooralsnog erg moeilijk lopen. Ze zijn schaars, de momenten waarop 's werelds beste spurter in een zetel werd 'afgezet' in het zicht van de finish. Dus wordt er bij de Belgische ploeg koortsachtig naar een oplossing gezocht in het vooruitzicht van Giro en Tour. Om de coördinatie van de sprinttrein te verzekeren wordt gedacht aan Iljo Keisse. Het grootste probleem is de 'laatste man'. Aanvankelijk kwam Gert Steegmans in beeld, maar die piste lijkt ondertussen verlaten. Dus moet er extern naar versterking worden gezocht. Nagenoeg onmogelijk, omdat elke renner momenteel onder contract staat.

Elke renner… behalve Alessandro Petacchi. De Italiaan liet eerder deze week weten dat hij zijn overeenkomst met Lampre verbrak, officieel omdat hij meer tijd wilde doorbrengen met zijn familie. Heel merkwaardig was wel dat Ale Jet daags na zijn afscheid in een interview aan La Gazzetta dello Sport meegaf dat hij een terugkeer in het peloton niet uitsloot.

Volgens Italiaanse bronnen vroeg Mark Cavendish zijn voormalige rivaal vorige week al of hij interesse had in een overstap naar Omega Pharma - Quick-Step. Daar wordt niks ontkend noch bevestigd, al kan dat te maken hebben met een paar factoren. Eerst moet gewacht worden op de officiële vrijgave van Petacchi door de UCI. Vervolgens moet 's mans biologisch paspoort tegen het licht worden gehouden. En, last but not least, er moet duidelijkheid verschaft worden over het feit of de Italiaanse veteraan al dan niet betrokken is in een lopend juridisch onderzoek.

Petacchi naast Cavendish in Giro en Tour? Het kan. Al moeten de zaken vanaf nu dan wel in… sprintsnelheid vooruitgaan.

GUY VERMEIREN

Een beeld van twee jaar geleden in de Giro, toen Petacchi Cavendish nog versloeg.

Foto AP