Di Canio: op zijn best en op zijn slechtst (video)

In Italië en Engeland, naast Schotland de twee landen waar Sunderlandcoach Di Canio actief was als speler, staat hij nog steeds bekend als één van de meest controversiële figuren van zijn tijd. De spits viel op met zijn fabelachtige doelpunten maar evenzeer door zijn excentrieke gedrag en woedeuitbarstingen op het veld. Een overzichtje:

jatimmermans

Di Canio op zijn best

De perfecte volley

Di Canio maakte tal van wereldgoals in zijn carrière maar zijn retro-volley met West Ham tegen Wimbledon in 2000 spant de kroon. De Romein nam vanuit een scherpe hoek de bal in één tijd op de slof terwijl hij boven de grond zweeft. Verkozen tot doelpunt van het seizoen 1999-2000 door de BBC en nog steeds beschouwd als één van de allermooiste goals ooit gescoord in Engeland.

De fair-play trofee

Ondanks zijn reputatie als enfant terrible staat één van de meest sportieve gebaren uit de voetbalgeschiedenis op naam van Di Canio. Bij een tussenstand van 1-1 en met nog enkele minuten op de klok plukte de spits van West Ham tegen Everton een voorzet met de handen uit de lucht terwijl hij de bal maar voor het binnenleggen had. Reden: Everton-doelman Paul Gerrard was geraakt bij een voorgaande actie en bleef roerloos liggen zonder dat de ref het spel had stilgelegd. Het leverde Di Canio de FIFA Fair Play trofee van 20001 op.

… en op zijn slechtst

De duw aan ref Alcock

Toen Di Canio voor Sheffield Wednesday uitkwam in 1998 liet hij zich van zijn minst fraaie kant zien. Na een opstootje met Martin Keown van Arsenal kreeg de Italiaan een rode kaart van scheidsrechter Paul Alcock. Di Canio kon zijn uitsluiting niet verkroppen en duwde Alcock met een flinke por tegen de grond. De actie kwam hem op een schorsing van elf speeldagen, een boete van 10.000 pond en zelfs een publieke terechtwijzing van de Britse minister van Sport te staan.

De 'Romeinse' groet

Als speler van Lazio Roma, een club die bekend staat om zijn extreem-rechtse aanhang, zorgde Di Canio een paar keer voor controverse door zijn supporters te groeten met een uitgestrekte rechterarm, een gebaar dat verdacht fel leek op de Hitler-groet. Di Canio zelf heeft altijd ontkend dat hij hiermee een nazi-gebaar bracht en hield vol dat het om de Romeinse groet ging. Zijn uitgestrekte arm na een wedstrijd tegen Livorno, een club met een linke achtergrond, kostte hem een schorsing van één speeldag en een boete van 7.000 euro.

THOMAS STANDAERT

Foto Photo News