Minstens twee jaar geen mis in Sint-Pieter

Het waardevolle meubilair van de Sint- Pieter- en Pauluskerk op de Veemarkt in Mechelen-centrum is bijna helemaal afgeschermd met houten kasten. Daarna volgen de stellingen om met de restauratie van het interieur te starten.

Sven Van Haezendonck

De voormalige Jezuïetenkerk naast de stadsschouwburg is de eerste die met Vlaamse subsidies versneld wordt aangepakt. Minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) heeft een budget van 18 miljoen vrijgemaakt om alle historische kerken in de binnenstad in een periode van acht jaar op te kalefateren.

"De interieurrestauratie van de Sint-Pieterskerk is daar het eerste resultaat van. Ze zal twee tot drie jaar gesloten blijven voor de eredienst. Eens de stellingen er staan, zijn geïnteresseerde Mechelaars en toeristen wel opnieuw welkom voor een bezoek. Dat zal in juni of juli zijn", zegt architect Marc Debatty van de stedelijke dienst monumentenzorg.

Arbeiders van de aannemer waren de voorbije dagen al druk in de weer om al het meubilair in de kerk, zoals de biechtstoelen, af te dekken. "Zo loopt het geen schade op bij de werkzaamheden die nodig zijn om de muren en de gewelven op te knappen", legt de architect uit. De hele restauratie kost zo'n 1,7 miljoen euro.

SVH

Foto SVH

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio