Jeugdraad legt pijnpunten GAS bloot

De Mechelse jeugdraad heeft een aantal adviezen geformuleerd aan de stad. Onder andere de GAS-boetes, het gebrek aan openbare toiletten en het Douaneplein komen daarin aan bod.

Sven Van Haezendonck

"Met onze werkgroep hebben we hebben het systeem van de GAS-boetes doorgelicht en hebben we een aantal pijnpunten blootgelegd", zegt Sander Demeester, voorzitter van de jeugdraad. "Nergens staat er duidelijk omschreven wat 'overlast' nu juist inhoudt. Ook de communicatie met de politie over wat wel en wat niet door de beugel kan, verloopt stroef.We pleiten voor een pedagogisch optreden van de agenten en voorwaardelijke of alternatieve straffen in plaats van effectieve sancties."

De jeugdraad is daarnaast bezorgd over het aantal openbare toiletten dat Mechelen telt. "Nu zijn er zeventien toiletten verspreid over de hele stad, maar niemand weet ze staan", meent Demeester. "De meeste zijn gelegen in musea, de bibliotheek of het stadhuis en zijn enkel bereikbaar tijdens de kantooruren. Wij ijveren voor meer toiletten, waarvan de plaats bovendien goed is aangeduid. Op die manier hopen het wildplassen in te dijken." Demeester wil vooral Gent aanhalen als voorbeeld. "Daar hebben ze een plasplan. Op plaatsen waar wildplassen een probleem is, installeert de stad openbare sanitaire voorzieningen. Wie de regels toch aan z'n laars lapt, mag de toiletten als straf komen poetsen."

Het Douaneplein wordt in het Mechelse bestuursakkoord al als jongerenzone beschouwd, maar de jeugdraad wilde daar nog enkele opmerkingen aan toevoegen. "Momenteel is er geen verlichting. Daar moet dringend verandering in komen", stelt Sander Demeester. "Zo kunnen de skaters zich 's avonds wat langer amuseren. Maar er is ook nood aan een toilet en een frissere aankleding. Wat meer groen en een paar bankjes zouden er niet misstaan."

NIGE

Foto Gil Plaquet

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio