Bosman schuldig aan oudermoord

Bosman schuldig aan oudermoord

Bosman schuldig aan oudermoord

Print
Net voor middernacht heeft de assisenjury vrijdagavond beslist dat Herman Bosman schuldig is aan oudermoord en dat Stijn Lambrechts mededader is van diefstal met geweld.
Bijna vier uur deed de jury erover om tot een uitspraak en een motivatie te komen. Herman Bosman vroeg zelf om schuldig verklaard te worden aan de feiten, dus dat zal het probleem niet geweest zijn. Waarschijnlijk had de jury het vooral moeilijk met de rol van Stijn Lambrechts, die de pillen leverde om Bosmans moeder te verdoven en achteraf deelde in de buit van duizend euro.

In zijn laatste woord vertelde Herman Bosman aan zijn familie in de zaal dat hij veel spijt heeft. "Ik weet dat ik mijn moeder er niet mee terugkrijg, maar ik heb echt veel spijt en ik voel me beschaamd om hier te staan", verklaarde hij.

De advocaten van Herman Bosman hadden er niet veel woorden aan vuilgemaakt. Op de tweede dag van het proces had hun cliënt namelijk ineens bekend dat hij zijn moeder dood wilde op het moment dat hij haar in een wurggreep nam en daarna lang met zijn knie op haar borstkas duwde. Eerder had hij altijd verteld dat hij haar alleen bewusteloos wilde krijgen, om duizend euro te kunnen stelen die ze opzij had gelegd voor de waarborg van een appartement.

"Spreek hem vrij" Voor Stijn Lambrechts lag het dus wat gecompliceerder. Volgens de advocaat-generaal was hij schuldig aan mededaderschap van diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden, maar zijn advocaten vroegen de vrijspraak voor die feiten. Zij stelden dat Stijn Lambrechts Herman Bosman slaappillen had meegegeven, maar er ondertussen vanuit ging dat het hem nooit zou lukken om zijn moeder die ongemerkt te laten innemen. Dus had hij die diefstal helemaal niet gewild. Het enige wat hem volgens zijn advocaten te verwijten viel is heling, omdat hij wist dat het geld dat hij kreeg - zo'n 500 euro - gestolen was.

De advocaten van de nabestaanden van Monique Van Aertselaer vroegen het hof om voor Stijn Lambrechts een bijkomende schuldvraag te stellen. Hij had zich volgens hen ook schuldig gemaakt aan de verzwarende omstandigheid dat het geweld ongewild haar dood tot gevolg had gehad.

"Pillen ook geweld" "Het gebruik van weerloosmakende stoffen, zoals in dit geval de slaappillen die Lambrechts aan Bosman gegeven had, valt onder de noemer 'geweld'", pleitten de advocaten. Bosman had zijn moeder er op 23 april 2010 mee verdoofd. "Ze kon zich daardoor niet tegen hem verzetten toen hij haar wurgde en beroofde. Er is dus een link tussen de pillen en het overlijden", pleitte meester Tim Smet. Hij kon niet aantonen dat Lambrechts haar dood ook gewild had.

Stijn Lambrechts zei in zijn laatste woord dat het hem speet dat het zo gelopen was. Hij vertelde de nabestaanden dat hij zeker van plan is om hen een schadevergoeding te betalen. Maandag zal de jury na de pleidooien beraadslagen over welke straf de twee krijgen.

MF

Foto Belga

.

Nu in het nieuws