Campagne moet wildplassen tegengaan

Begin mei start een intensieve campagne om wildplassen tegen te gaan. Vooral de Warande, Grote Markt, Zegeplein en de niewe Jacobsmarkt zijn 'plasplaatsen'. Horecazaken worden vriendelijk gevraagd hun toiletten open te stellen.

awillems

Het stadsbestuur wil de komende zomerperiode nogmaals de strijd aangaan met wildplassers. Het fenomeen werd in een bevraging in 2011 al als enorm storend ervaren. Twee jaar later is aan het probleem weinig of niets verholpen.

In 2012 werden in totaal 45 personen beboet met een gemeentelijke administratieve sanctie omdat ze de pech hadden op heterdaad betrapt te worden. Daarvan werden 36 feiten in het weekend gepleegd en dan voornamelijk tussen middernacht en 6u 's morgens. De omgeving van het kasteel, de Otterstraat, Grote Markt, het Zegeplein en sinds kort de Jacobsmarkt zijn de hotspots. Duidelijk het uitgaansmilieu dus. Daarom wil de stad met een nieuwe campagne de strijd aangaan met de wildplassers.

Bierviltjes

Met een intiensieve campagne wil het stadsbestuur vanaf begin mei opnieuw wildplassen bestrijden. In de cafés zullen bierviltjes met drie verschillende slogans verspreid worden. Op een vierde kaartje kunnen cafébezoekers zelf een slogan bedenken. Winnaars mogen gratis naar de film.

Behalve de bierkaartjes wordt er nog meer beroep gedaan op de horeca. Zij hangen affiches op en aan de cafébazen wordt gevraagd om ook mensen naar het toilet te laten gaan die géén klant zijn. "We gaan op zoek naar een plaats waar we eventueel een permanent openbaar toilet kunnen plaatsen", zegt burgemeester Erwin Brentjens (N-VA).

Tijdelijk toilet

"Mogelijk gaan we als tussenoplossing wel een tijdelijk toilet plaatsen. Dat zal dan vooral tijdens zomermaanden zijn en de eindejaarsperiode. De politie gaat ook nadrukkelijk controles doen tijdens de maanden juni, juli en augustus. Tijdens de zondagse antiekmarkt worden er bordjes gelaatst naar de toiletten in het Warandegebouw. Dat is 's ochtends toch al open. Op die manier zou de overlast binnen de perken moeten blijven."

De horeca zelf schaart zich achter de actie. "Bij ons mogen mensen sowieso al altijd binnen om een plasje te doen", zegt Jan Smulders van café Sint-Pieter. "Als we daar ons steentje mee kunnen bijdragen doen we dat graag. We zullen zeker ook de affiches ophangen."

Bekijk hier de bierviltjes.

TV

Archieffoto

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio