Dutroux en Lelièvre allebei op 3 juni voor strafuitvoeringsrechtbank

Dutroux en Lelièvre allebei op 3 juni voor strafuitvoeringsrechtbank

Dutroux en Lelièvre allebei op 3 juni voor strafuitvoeringsrechtbank

Print
De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank zal zich op 3 juni over twee gevoelige dossiers buigen, meer bepaald die van Marc Dutroux en Michel Lelièvre. Dat meldt Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Marc Dutroux werd in 2004 door het assisenhof van Aarlen veroordeeld tot levenslange opsluiting voor ontvoering, misbruik en moord op meerdere kinderen. Michel Lelièvre hielp Dutroux vooral bij de ontvoeringen. Hij kreeg daarvoor 25 jaar.

Marc Dutroux komt zijn vervroegde vrijlating onder voorwaarden aanvragen, nadat de strafuitvoeringsrechtbank in februari nog zijn verzoek verwierp om zijn straf uit te zitten met een elektronische enkelband. Michel Lelièvre wil naar het systeem van beperkte detentie overschakelen. Dat houdt in dat hij overdag de gevangenis mag verlaten, maar 's avonds naar zijn cel moet terugkeren. Lelièvre kan de zitting ook aangrijpen om ook penitentiair verlof of zelfs een vervroegde vrijlating aan te vragen.

Of beide mannen, dan wel één van beiden, aanwezig zal zijn op de zitting, is nog niet duidelijk. "Dat is een beslissing die ze zelf kunnen nemen, tot enkele dagen voor de zitting zelf", zegt rechtbankvoorzitter Hennart.

Ook over de veiligheidsmaatregelen die zullen genomen worden naar aanleiding van de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank, is nog niets bekend, al laat zich raden dat die dezelfde omvang zullen aannemen als bij het laatste bezoek van Marc Dutroux, op 4 februari jongstleden.

Belga

Archieffoto

MEEST RECENT