Inspecteur Derrick was lid van de Waffen-SS

Inspecteur Derrick was lid van de Waffen-SS

Inspecteur Derrick was lid van de Waffen-SS

Print
Horst Tappert, de acteur die inspecteur Derrick vertolkte in de gelijknamige Duitse televisiereeks, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS. Dat meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag. Tappert werd geboren in 1923.

De in 2008 overleden acteur maakte vanaf 1943 deel uit van een SS-tankdivisie aan het Oostfront. Dat kwam aan het licht tijdens onderzoekswerk van de socioloog Jörg Becker voor een biografie over communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann. Becker haalde zijn informatie bij het informatiecentrum voor nabestaande van gesneuvelde soldaten van de Wehrmacht (WASt), dat beschikt over archieven met de samenstelling van de regimenten van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de WASt was Horst Tappert aanvankelijk reservist bij de SS-luchtafweer in Arolsen vooraleer hij naar de 3. SS-Division Totenkopf ging.

In een interview had Tappert gezegd dat hij ambulancier was en het einde van de oorlog meemaakte in krijgsgevangenschap. Van de politiereeks Derrick werden tussen 1974 en 1998 in totaal 281 afleveringen gemaakt, die in 102 landen op televisie kwamen.

Belga

Archieffoto

Nu in het nieuws