Aanstoker rellen in Borgerhout krijgt jaar cel

Print
Borgerhout - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Sharia4Belgium-lid Hicham C. (31) schuldig bevonden aan het aanzetten tot de rellen in Borgerhout afgelopen september. De man krijgt één jaar cel en een geldboete van driehonderd euro. Hij liet verstek gaan op zijn proces.

De jongeren die zich op 15 september verzamelden op de Drink protesteerden tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. De manifestatie werd niet goedgekeurd door de burgemeester, maar de opgedoekte organisatie Sharia4Belgium riep jongeren via sms op om illegaal te gaan betogen. De beklaagde sprak de menigte toe en gebruikte daarbij discriminerende, haatdragende taal. Hij zei onder andere dat niet-moslims afstamden van varkens en dat tegen hen ten strijde getrokken moest worden.

Toen de gemoederen verhit raakten en een harde kern de Turnhoutsebaan optrok greep de politie in, waarna de ordediensten met voorwerpen bekogeld werden. Verschillende agenten herkenden Hicham C. en andere leden van Sharia4Belgium. De verdachte verklaarde dat hij enkel verzen uit de Koran had geciteerd en ontkende daarmee te hebben aangezet tot rellen. Het Openbaar Ministerie verwees echter naar een Youtube-filmpje waarin hij vergeldingsacties had aangekondigd. De rechtbank vond de feiten daardoor bewezen. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding had zich burgerlijke partij gesteld en krijgt één symbolische euro schadevergoeding.

Bekijk het filmpje van de rellen via YouTube:

Foto Bert Hulselmans

Nick Lodewyckx

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio