Ministerraad keurt hervorming Raad van State goed

Ministerraad keurt hervorming Raad van State goed

Ministerraad keurt hervorming Raad van State goed

Print
De ministerraad heeft vandaag een ontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) goedgekeurd om de Raad van State te hervormen.

De problemen zijn bekend. De rechtszaken bij de Raad van State duren te lang, soms tot tien jaar. De Raad van State kan onjuiste overheidsbeslissingen bovendien alleen vernietigen, maar niet corrigeren. Dat leidt tot enorme vertragingen vooral in bouwdossiers (bouw van gevangenissen, doortrekken van tramlijnen e.d.).

Op het einde van de vorige legislatuur had toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) al een ontwerp klaar om de Raad van State te hervormen. Maar dan viel de regering. Daarna lag alles stil en Turtelbooms opvolgster Joëlle Milquet wilde niet zomaar de ideeën van haar voorgangster overnemen. Daarom duurde het nog bijna anderhalf jaar eer er een nieuw ontwerp was. In een communiqué in zeer gebrekkig en soms onbegrijpelijk Nederlands legt Milquet haar visie uit. Wat staat erin?

Kort geding versoepeld

* Het kort geding bij de Raad van State wordt hervormd. Het zal niet meer nodig zijn om te bewijzen dat je een ernstig en moeilijk te herstellen nadeel hebt om de schorsing van een maatregel te vragen. Bovendien ben je niet meer verplicht om ten laatste 60 dagen nadat je een kort geding bij de Raad van State aanspant, ook de vernietiging van diezelfde overheidsbeslissing te vragen. Iedere keer als iets dringend is, zal een kort geding kunnen.

* Rechtspersonen (vzw's, intercommunales, bedrijven) zullen niet meer moeten bewijzen dat ze de rechtszaak wilden aanspannen. Een advocaat volstaat.

Bemiddeling

* Het wordt makkelijker om in een geschil te bemiddelen. Als iemand een klacht bij de Raad van State indient, dan zal de verjaringstermijn onmiddellijk met vier maanden worden geschorst om bemiddeling te organiseren. De bemiddelaar kan ook voortwerken tijdens de debatten voor de Raad.

Helft van de dwangsom

* Wie een rechtszaak bij de Raad wint, zal een deel van zijn advocatenkosten terugbetaald krijgen van de verliezer. De winnaar krijgt bovendien de helft van de dwangsommen als de overheid een arrest van de Raad van State negeert.

* Argumenten die geen echt belang hebben voor de klager moeten niet meer onderzocht worden door de Raad van State.

Bestuurlijke lus

* De bestuurlijke lus wordt ingevoerd. De Raad mag een overheid die een fout maakte, de tijd geven om die fout te herstellen onder controle van de Raad van State. Hij kan die overheden daarbij zelfs helpen. Nu kan dat allemaal niet: de Raad kan alleen de foute beslissing vernietigen en dan moet alles opnieuw overgedaan worden vanaf het moment van de fout.

Lees ook: Terwingen wil Raad van State hervormen

Turtelboom heeft hervorming Raad van State klaar

Is de Raad van State staatsgevaarlijk?

JDW

MEEST RECENT