Leuvense bever vrijgelaten (video)

Medewerkers van het Vogel & Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden hebben de bever, die ze donderdag in de inkomhal van een winkel in het centrum van Leuven hebben gevangen, vrijdagmiddag terug vrijgelaten. De uitzetting gebeurde op de samenvloeiing van Demer en Dijle in Werchter, een locatie die geadviseerd was door een onderzoeker gespecialiseerd in deze diersoort.

fvranckx

Lees ook: Verdwaalde bever duikt op in centrum van Leuven (video)

De bever werd donderdagmorgen opgemerkt in de Mechelsestraat in Leuven en was afkomstig uit de Dijle. "Het dier was in goede conditie en er was dan ook geen enkele reden om hem nog langer vast te houden. We hebben het dier losgelaten in Werchter omdat hier volgens de onderzoekers nog geen bevers aanwezig zijn en hij dus niet opnieuw slachtoffer wordt van territoriaal gedrag van andere bevers", aldus Rudi Oyen van het opvangcentrum.

"Wij vermoeden sterk dat de bever in Leuven slachtoffer geworden is van een verstoting door andere bevers. Op deze plaats in Werchter zijn er kennelijk nog voldoende niet-bezette territoria", aldus Oyen die over de beslissing om de bever hier los te laten ook contact had met het Agentschap Natuur & Bos.

In de Dijlevallei ten zuiden van Leuven werd de eerste bever in 2000 gespot. Vorig jaar werd in het centrum van Leuven - meer bepaald in de Dijle aan Tweewaters - ook al eens een bever opgemerkt.

Bekijk ook de beelden van vtm:

Belga Foto KL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER