Cyprus zag 1,8 miljard euro aan spaargeld verdwijnen in maart

Cyprus zag 1,8 miljard euro aan spaargeld verdwijnen in maart

Cyprus zag 1,8 miljard euro aan spaargeld verdwijnen in maart

Print
De Cypriotische banken hebben in maart 1,8 miljard euro aan spaargeld zien verdwijnen. De spaardeposito's krompen met bijna 4 procent tot 44,6 miljard euro, blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag heeft gepubliceerd.

In maart waren de spanningen over de financiële toekomst van Cyprus hoog opgelopen. De eurolanden besloten halverwege die maand dat rekeninghouders van Cypriotische banken moesten meebetalen aan de financiële redding van de eilandstaat.

In eerste instantie was het plan om alle spaarders te betrekken, later werd besloten tegoeden tot 100.000 euro ongemoeid te laten.

De restricties die Cyprus toen had ingesteld op het kapitaalverkeer, worden intussen iets versoepeld. Het ministerie van Financiën deelde vrijdag mee dat binnenlandse transacties tot 500.000 euro voortaan ook zonder voorafgaande toestemming uitgevoerd kunnen worden. Voorheen was die toestemming nodig voor transacties van meer dan 20.000 euro.

Het geldbedrag dat van de ene bank naar de andere mag worden overschreden, stijgt bovendien van 3.000 naar 10.000 euro per maand. Het maximale bedrag dat mensen naar het buitenland mogen overmaken stijgt van 2.000 naar 5.000 euro.

De Cypriotische burgers mogen evenwel nog altijd maar 300 euro per dag van de bank halen.

Belga
Foto PN