Socialistische vakbond legt ‘voorbeeldbedrijf’ Nike 24 uur lam

Socialistische vakbond legt ‘voorbeeldbedrijf’ Nike 24 uur lam

Socialistische vakbond legt ‘voorbeeldbedrijf’ Nike 24 uur lam

Print
Laakdal - De onderhandelingen over een eengemaakt statuut voor arbeiders en bedienden leidden bij sportkledingfabrikant Nike in Laakdal tot een 24-urenstaking. “De staking was niet tegen Nike gericht”, klonk het.

Een twintigtal actievoerders van de socialistische vakbond BBTK blokkeerde vanaf donderdagochtend de toegang tot het Europese verdeelcentrum van Nike in Laakdal. Vanochtend ging het personeel opnieuw aan de slag. De 24-urenstaking was een signaal voor een beter eengemaakt statuut voor arbeiders en bedienden.

STANDPUNT: Iedereen moet water bij de wijn doen

Bij Nike hebben de 1800 personeelsleden allemaal een bediendenstatuut. “De staking is zeker niet tegen Nike gericht, want dat is een voorbeeldbedrijf”, zegt Stan Hens, gewestelijk secretaris van BBTK Kempen. “Als we de werkgevers laten doen, willen ze het bediendenstatuut afbreken, omdat ze vinden dat het te duur is. Anderzijds bewijst Nike dat het statuut helemaal niet te duur is.”

De bedienden vrezen dat ze bij het eengemaakt statuut heel wat voordelen gaan verliezen, zoals het ruime aantal maanden vooropzeg bij ontslag. “Een harmonisatie van arbeiders en bedienden mag niet enkel ten koste gaan van het bediendenstatuut”, voegt Sonja Baeten, bediende bij Nike, eraan toe.

De directie van Nike werd niet bepaald vrolijk van deze actie. “We onderschrijven wel het recht op staken, maar ook het recht op arbeid. We betreuren dat een aantal werkwilligen niet aan de slag kon”, legt personeelsdirecteur Filip Peeters van Nike uit. “We horen graag dat Nike een voorbeeldbedrijf is, maar ik had wel verwacht dat de vakbond wat creatievere acties zou bedenken om dit in de kijker te plaatsen. We hebben de impact van de staking op onze klanten proberen op te vangen, maar uiteraard heeft het bedrijf schade geleden.”

Ook voor ondernemersorganisatie Unizo gaat de vakbond bij Nike wat kort door de bocht. “Nike als voorbeeld gebruiken om aan te tonen dat arbeiders en bedienden gelijkgeschakeld kunnen worden, is misplaatst. Voor kmo’s is dit niet haalbaar”, reageert Karel Van Eetvelt van Unizo.

BVDL
Foto Bert De Deken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio