Tot 5 jaar cel voor gewelddadige dievenbende aan geldautomaten

Tot 5 jaar cel voor gewelddadige dievenbende aan geldautomaten

Tot 5 jaar cel voor gewelddadige dievenbende aan geldautomaten

Print
De correctionele rechter in Tongeren heeft vrijdag twee mannen van Roemeense afkomst veroordeeld tot 5 jaar cel voor een reeks diefstallen in heel Vlaanderen. Een derde beklaagde, een Roemeense vrouw, kreeg 40 maanden cel.

De feiten speelden zich af in oktober en november 2012. In totaal werd er bij een 15-tal diefstallen ruim 8.000 euro gestolen. Het drietal ging volgens de rechter zeer georganiseerd te werk en was actief in heel Vlaanderen, van de kust tot in Limburg. Vooral oudere mensen aan geldautomaten waren het doelwit.

Terreinverkenning

Na een grondige terreinverkenning bleef een van de beklaagden in de auto zitten, terwijl de andere twee een slachtoffer uitkozen aan de geldautomaat. Wanneer het slachtoffer zijn of haar pincode had ingevoerd, kwamen de dieven in actie. Het slachtoffer werd afgeleid, het af te halen bedrag werd aangepast naar de daglimiet van 600 euro en vervolgens gingen de Roemenen ervandoor met het geld. Uit camerabeelden werd duidelijk dat er ook geregeld geweld werd gebruikt.

Naast de celstraf moeten de daders in totaal ook 2.000 euro schadevergoeding betalen. Slechts twee slachtoffers stelden zich burgerlijke partij.

Belga
Archieffoto PN

.

Nu in het nieuws