Vier op de tien werknemers kijkt na één jaar al uit naar andere job

Vier op de tien werknemers kijkt na één jaar al uit naar andere job

Vier op de tien werknemers kijkt na één jaar al uit naar andere job

Print
In het eerste jaar na de aanwerving kijkt veertig procent van de werknemers al uit naar een andere job. Het effectieve verloop blijkt uiteindelijk op vijftien procent te liggen, maar de intentie om de organisatie meteen te verlaten is reëel. Dat blijkt vrijdag uit het jaarlijkse werknemersonderzoek van SD Worx, afgenomen bij 5.000 werknemers.

Te weinig aandacht voor persoonlijke voorkeuren van sollicitanten draagt hiertoe bij, zo blijkt uit een ander onderzoek van de human resources dienstverlener naar de voorkeuren van werknemers voor een job, begin dit jaar afgenomen bij 2.000 respondenten.

Ontnuchtering en mismatch

Dat pas aangeworven medewerkers meteen weer uitkijken naar ander werk, kan worden verklaard door een daling van de werknemerstevredenheid tijdens het eerste jaar van tewerkstelling. Na een jaar zijn nieuwe medewerkers vaak ontnuchterd over hun groeimogelijkheden en kansen op zelfontplooiing binnen het bedrijf.

Een tweede reden voor deze ontevredenheid is een zekere mismatch met de organisatie. Belgische bedrijven houden te weinig rekening met de voorkeuren van de sollicitanten.

Vijf facetten

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Belgische sollicitant over het algemeen op zoek gaat naar een job die de volgende vijf facetten bevat: zekerheid, welzijn, kwaliteit, duidelijkheid en erkenning. Jobs met veel "verandering" willen vele werknemers op dit moment niet. Dat kenmerk vinden de meeste sollicitanten het minst belangrijk.

"Het heeft geen zin mensen in hokjes te plaatsen op basis van hun diploma, ervaring, competenties of persoonlijkheid", zegt Johan Ceulemans, directeur Staffing bij SD Worx. "Bedrijven moeten medewerkers meer inspraak geven door hun voorkeuren te verduidelijken op het vlak van jobinhoud, team en organisatie. Niet alleen bij aanwerving, maar ook voor de jaren daarna."

Belga
Archieffoto PN

MEEST RECENT