Visser spot bruinvis in Antwerpse haven

Visser spot bruinvis in Antwerpse haven

Visser spot bruinvis in Antwerpse haven

Print
Amateurvisser Maarten Kempeneers uit Beveren kon woensdagavond zijn ogen niet geloven. Toen hij in de buurt van de Antwerpse haven zijn vislijn uitwierp, zag hij een opmerkelijke vis boven water komen.

"Op een bepaald moment zag ik een deel van een vin. Het leek op een dolfijn. Eerst dacht ik dat ik het niet goed had gezien maar toen het dier bijna volledig boven water kwam, wist ik het zeker. Het ging wel degelijk om een bruinvis”, doet Kempeneers zijn verhaal. Toen hij er enkele collega’s bij riep, zagen ook zij dat ze te maken hadden met een zeer speciale ‘vis’.

“Je kon meteen merken dat het dier zich niet goed voelde. Hij kwam vaak boven water om naar lucht te happen. Dat is niet verwonderlijk, dat soort vissen hoort niet thuis in deze omgeving. Ik ben dan ook van plan om de Visserij Commissie te contacteren. Zij brengen het beest dan naar een opvangcentrum om opnieuw op krachten te komen.”

Een bruinvis is een tandwalvis die bijna 2 meter lang kan worden. Bruinvissen hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en een platte staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze leven alleen of in kleine groepen van twee tot tien dieren. Bruinvissen eten kleine levende prooien zoals vissen en garnalen. Ze zwemmen voornamelijk vlak onder het zeeoppervlak. Bruinvissen kunnen, net als dolfijnen, uit het water springen maar doen dit vrijwel nooit.

ASKE
Foto GVA

.

Nu in het nieuws