Veerle Baetens 'beste actrice' op filmfestival in New York

Veerle Baetens 'beste actrice' op filmfestival in New York

Veerle Baetens 'beste actrice' op filmfestival in New York

Print
Actrice Veerle Baetens is donderdagavond op het Tribeca International Film Festival in New York uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als Elise in 'The Broken Circle Breakdown'. De film van Felix van Groeningen kreeg daarnaast ook de prijs voor beste scenario. Dat meldt he Vlaams Audiovisueel Fonds.

Het juryrapport prijst Baetens als een erg toegewijde en veelzijdige actrice. "Baetens' personage evolueert van een zorgeloze geest naar een rouwende echtgenote en moeder. En waar we ons ook bevinden gedurende die transformatie, deze actrice toont ons het vuur dat in haar personage brandt, één dat haar zowel in leven houdt als haar vernietigt".

"Dit is écht fantastisch", zo vertelde Baetens het festivalpubliek in een eerste reactie via Skype. "Ik ben heel blij dat ik voor deze rol werd gekozen en dat ik op die manier kon samenwerken met Felix en Johan (Heldenbergh). Ik hoop ook snel in de VS te zijn om er de film voor te stellen".

Star quality

Ook Felix Van Groeningen is verheugd met de prijs voor zijn actrice. "De ontvangst van 'The Broken Circle Breakdown' in de VS is fantastisch. De Amerikanen vinden onze kijk op hun land heel boeiend en het gebruik van de bluegrassmuziek is niet alleen verrassend, maar werkt ook gewoon zeer goed. Zowel het publiek als de programmatoren waren absoluut lovend over Veerles prestatie. Ze heeft 'star quality', zoveel is duidelijk. Ik ben dan ook heel erg blij voor haar. Ze heeft zich als een pitbull vastgebeten in deze rol en ze verdient deze prijs absoluut".

Beste scenario

Van Groeningen had nog meer reden tot vieren want zijn prent kreeg ook nog eens de prijs voor beste scenario. Samen met co-scenarist Carl Joos ontving hij de prijs uit handen van de bekende regisseur Paul Haggis (bekend van onder meer Crash). De jury noemt het een heel origineel en dynamisch scenario. "De film speelt in op ons gevoel, maar zet ons ook aan het denken", luidt het onder meer.

In de film wordt het verhaal verteld van Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh). Ondanks al hun verschillen komen de twee samen. Met de geboorte van hun dochtertje Maybelle lijkt hun geluk compleet, tot het meisje zwaar ziek wordt.

kende eerder deze week zijn Noord-Amerikaanse première.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws