Belg staat makkelijker nier af

Belg staat makkelijker nier af

Belg staat makkelijker nier af

Print
In België is het aantal levende nierdonaties in 2012 gestegen van 40 naar 57. “Er is een stijgende trend”, zegt coördinator van het Transplantatiecentum van UZ Gent Ivo Haentjens.

“Levend doneren krijgt meer bekendheid”, zegt Haentjens. “In Nederland ligt het aantal levende donoren hoger (484 in 2012), maar wij hebben voldoende postmortale donoren en promoten levende donatie niet. We melden enkel de mogelijkheid. In Nederland maken ze wel reclame omdat ze er minder postmortale donaties tellen.”

Liefde meegeven

Nieren van levende donoren zijn uiteraard beter dan die van een overledene. “Ze werken sneller en langer. De tijd tussen de nier uit het lichaam van de donor halen en weer inplanten bij de ontvanger is korter dan bij een postmortale transplantatie. In de tijd dat er een nier overkomt uit Oostenrijk kunnen we drie keer een levende donatie uitvoeren. En hoe banaal het ook klinkt: als ze vrijwillig afgestaan is, is er liefde meegegeven. Als de donor een bekende is, zullen ontvangers erna zorgvuldiger met hun leven omgaan.”

Leven met één nier is mogelijk. “Ze kan de filterfunctie van het lichaam perfect opvangen”, zegt Haentjens.

Er hangen wel een aantal voorwaarden vast aan het doneren. U moet in goede gezondheid verkeren en minstens 18 zijn. “Hoewel er uitzonderingen op de leeftijd gemaakt kunnen worden. En donoren die geen familie zijn, worden nog zorgvuldiger gescreend.”

Ilse Van Thielen

Foto EPA

MEEST RECENT