Dossier Ford Genk

Bedienden Ford halen voordeel uit statuut

Bedienden Ford halen voordeel uit statuut

Bedienden Ford halen voordeel uit statuut

Print
Het ontwerp van sociaal plan voor de 260 bedienden van Ford Genk is nagenoeg een kopie van dat voor de arbeiders, tenminste wat betreft het bovenwettelijke gedeelte. Dat blijkt uit de voorlopige teksten die de redactie van Het Belang van Limburg heeft kunnen inkijken. Als er toch grote verschillen zijn in vergoedingen, heeft dat vooral te maken met het wettelijke onderscheid tussen het statuut van arbeiders en bedienden. Maandag spreken de bedienden zich uit over het plan.

Zoals in het akkoord voor de arbeiders voorziet het sociaal plan afspraken over het zogenoemde stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of SWT, zoals het vroegere brugpensioen wordt genoemd.

Uit de teksten blijkt onder meer dat de bovenwettelijke premies die Ford aan de bedienden betaalt, zowel voor de bijpassing van 240 euro op het SWT, de afscheidspremie als de anciënniteitspremie van 2.450 euro per dienstjaar, identiek zijn aan de premies van de arbeiders.

Van de 260 bedienden komen er ongeveer 120 in aanmerking voor SWT. Uniek aan het sociaal plan voor de bedienden is de clausule over hertewerkstelling.

Wielenfabriek en perserij

Gisteren raakte tijdens een ondernemingsraad ook bekend dat de wielenfabriek en de koetswerkperserij van Ford Genk eind 2014 definitief dicht gaan. Dat gebeurt omdat Ford heeft beslist dat die onderdelen het best worden geproduceerd in de buurt van de fabrieken waar ze voor worden gemaakt.

Lees vandaag alles over het sociaal plan voor de bedienden van Ford Genk in Het Belang van Limburg.

GC
Archieffoto