Scheepvaartverkeer komt weer op gang

Het scheepvaartverkeer in Merelbeke, Evergem en aan het Straatsburgdok (Antwerpen) komt donderdagmorgen op gang nadat binnenschippers hun acties tijdelijk hebben stopgezet. Dat is vernomen bij de waterwegbeheerders.

ikerremans

"Het is nog te vroeg om te zeggen dat de staking voorbij is, maar we hopen dat de tijdelijke opheffing definitief wordt", aldus Claudia Van Vooren (Waterwegen en Zeekanaal).

Sinds donderdagmorgen 6 uur is de sluis van Evergem weer vrij. In beide richtingen kunnen schepen, zowel geladen als niet geladen, passeren. Ook aan het Straatsburgdok is het scheepvaartverkeer op gang gekomen, maar ook daar zijn de actievoerende schippers nog steeds aanwezig.

De rechtbank van eerste aanleg in Gent had woensdag beslist dat de sluis van Evergem vrijgegeven moest worden. Woensdagavond hebben de acht organisaties van binnenschippers en hun koepelorganisatie bovendien een protocol-akkoord bereikt met staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) en Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Het akkoord met de regering wordt donderdagvoormiddag voorgelegd aan alle binnenschippers. Dan zullen zij beslissen of ze de acties definitief stopzetten.

De actie van de binnenschippers die vorige week al van start ging, was vooral gericht tegen de dumpingprijzen voor vrachten. Er zouden nu maatregelen genomen worden waardoor die dumpingprijzen worden tegengegaan.

Lees ook: Rechtbank beveelt opheffing blokkade binnenschippers En: Protocolakkoord tussen schippersverenigingen en ministers

Foto BHUL: blokkade binnenschippers in Antwerpse haven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER