Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Femen: naakt protesteren als nieuw feminisme

Zelfs aartsbisschop Léonard moest dinsdag aan den lijve ondervinden hoe fel de topless dames van Femen tekeer kunnen gaan. Maar wat is Femen nu precies en waar staat de beweging voor?

fvandervreken

Femen is een actiegroep opgericht door Anna Hutsol in Oekraïne in 2008. Het officiële doel van Femen is niet altijd duidelijk geformuleerd. Volgens topactiviste Oleksandra Shevchenko, wil Femen een vrouwelijke revolutie veroorzaken. Het wil vrouwen wakker schudden en hen bewust maken van hun rechten en mogelijkheden. Het wil in 2017 de grootste feministische beweging van Europa worden.

Nieuw feminisme

De actiegroep is er gekomen omdat het huidige klassieke feminisme volgens de leden op sterven na dood is en er dringend tijd is voor het 'nieuw feminisme'. Dat doen ze door naakt te protesteren om zo meer media-aandacht te krijgen. Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Londen werd er geprotesteerd, onder meer tegen sekstoerisme en de deelname van islamitische regimes aan de Spelen. Begin dit jaar hielden ze een actie in de Notre Dame in Parijs, om het aftreden van de vorige paus, Benedictus XVI, te vieren. In 2012 probeerde Femen mee te doen als partij aan de Oekraïense parlementsverkiezingen, maar dat opzet is mislukt. Steeds vaker gaan de protesten van Femen ook buiten de Oekraïense grenzen, en nu dus ook in België.

Islamofoob

Femen maakt deel uit van de derde feministische golf. De eerste golf vond plaats tussen eind 19de, begin 20e eeuw, waarin vooral stemrecht en toetreding tot universitair onderwijs centraal stonden. Een tweede golf kwam er in de jaren '60 van de vorige eeuw. Hierin werden vooral sociale en maatschappelijke thema's aangehaald zoals betaald werk, seksuele bevrijding, en gelijkheid van rechten tussen mannen en vrouwen. De derde golf startte in de jaren '90 en gaat voornamelijk over zelfontplooiing en het tegengaan van discriminerende gebruiken uit andere culturen. Femen maakt er dan ook geen geheim van tegen de traditionele islamitische ideeën te zijn. Critici zeggen dat de organisatie geen diversiteit nastreeft en dat de leden vooral blanke, slanke dames zijn.

Bekijk het filmpje van de protestactie in de Notre Dame

FeVa

Foto: AFP

Vastgoed

Jobs in de regio