Nummerplaatherkenning maakt kans op Big Brother Award

Nummerplaatherkenning maakt kans op Big Brother Award

Nummerplaatherkenning maakt kans op Big Brother Award

Print
Mechelen - De Liga voor Mensenrechten reikt eind mei in samenwerking met onderzoekscentrum EMSOC en datapanik.org, een website die de 'controlemaatschappij' aanklaagt, voor het derde jaar op rij de Big Brother Award uit. De kanshebbers om de bedenkelijke prijs in de wacht te slepen, moeten "het recht op privacy op losse schroeven zetten en een buitensporige drang naar controle vertonen."

Dit jaar werden acht kandidaten genomineerd, waaronder de ANPR-camera's, uitgerust met nummerplaatherkenning, en de GAS-boetes. Volgens de organisatie zijn dat twee hete hangijzers in de stad Mechelen. "De Liga vindt het beleid van Bart Somers buitensporig", luidt het bij Caroline De Geest, woordvoerster van de Liga voor Mensenrechten. "Het is algemeen geweten dat de burgemeester een grote fan is van controle."

"Mechelen is een van de koplopers in ons land als het over GAS-boetes en cameratoezicht gaat", verklaart De Geest. "In sommige gevallen loopt het de spuigaten uit. Het kostenplaatje van de camera's is bijvoorbeeld exorbitant. De efficiëntie van die toestellen is nog nooit bewezen. Dan plaats ik serieuze vraagtekens bij de enorme bedragen die er naartoe vloeien." Volgens de Liga voor Mensenrechten hing er een prijskaartje van 1,6 miljoen euro aan de installatie van de camera's en kost het onderhoud ervan de stad jaarlijks 72.100 euro.

www.bigbrotherawards.be


NIGE

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio