Gehackt persbureau meldt dat Obama gewond is

Gehackt persbureau meldt dat Obama gewond is

Gehackt persbureau meldt dat Obama gewond is

Print
De Twitter-account van het Amerikaanse persbureau Associated Press is dinsdag gehackt, zo heeft AP zelf laten weten nadat op de account een bericht was verschenen als zou de Amerikaanse president Barack Obama gewond zijn geraakt bij twee explosies in het Witte Huis.

"De officiële @AP account is gehackt! Geen explosies in het Witte Huis, Barack Obama niet gewond", twitterde AP Entertainment. De Twitter-account werd een paar minuten na het valse bericht over Obama uit de lucht gehaald.

"De president is OK", beklemtoonde woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis snel na het nep-bericht dat meer dan 1,9 miljoen volgers bereikte.

Dat luidde (in het Engels): "Breaking: Two explosions in the White House and the president is injured."

Verwarring op beurs

Het valse bericht zorgde voor verwarring op de Amerikaanse beurs en duwde de Dow Jones Industrial index korte tijd in het verlies. Binnen enkele minuten was er een duidelijke daling met 130 punten, maar snel klommen de koersen om weer hun initieel niveau te bereiken.

Volgens woordvoerster Erin White van AP, het grootste nieuwsagentschap ter wereld, is het de eerste keer dat de Twitter-Account van het agentschap werd gehackt. "Wij hebben onmiddellijk een bericht naar onze klanten en onze abonnees gestuurd, maar wij hebben nog niet weer toegang tot onze Twitter-account".

Een schimmige hackersgroepering die zich het Syrische Elektronische Leger noemt heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor het hacken van de AP-account opgeëist. "@AP was eigendom van het Syrische Elektronische Leger!", twitterde de groepering op zijn account @official_sea6.

Foto Photo News

Nick Lodewyckx

Nu in het nieuws