Berlijn op weg naar overnachtingsbelasting voor toeristen

De Berlijnse Senaat stemde vandaag toe met het idee om overnachtende toeristen een City Tax te laten betalen om de schatkist van de stad te vullen. Als het voorstel ook in de Kamer wordt goedgekeurd, gaat de nieuwe maatregelen vanaf juli van start.

NLodewyckx

De belasting zou vijf procent op de netto-hotelrekening bedragen. Ook wie verblijft in een pension, vakantiewoning, jeugdherberg of camping mag zich aan de taks verwachten. Reizende zakenmensen zullen uitzonderlijk niets moeten betalen. "Wij willen bereiken dat ook toeristen een kleine bijdrage leveren om Berlijn attractief te houden", luidt het in de Senaat.

De Duitse hoofdstad kampt de laatste jaren met diepe schulden en wil via deze weg meer financiële ademruimte bekomen. De opbrengst van de taks wordt geschat op 25 miljoen euro per jaar. De helft daarvan zal geïnvesteerd worden in cultuur en toeristische infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de bushaltes. De overkoepelende organisatie van hotels is niet te spreken over de City Tax en dreigt ermee naar het gerecht te stappen.

Foto GvA

Nick Lodewyckx

MEER OVER Berlijn