Selectie voor enkele rit naar Mars gestart

De selectieprocedures voor de Mars One, een missie die in 2023 de eerste mensen naar Mars gaat sturen, is vandaag begonnen. Het gaat wel om een enkele rit naar de rode planeet.

fvandervreken

Karakter

Het project Mars One, opgericht door Nederlanders Bas Landorp en Arno Wielders, wil in 2023 de eerste mens op Mars zien. Ondertussen zijn er al 10.000 inschrijvingen binnengekomen. "We kijken vooral hoe elke astronaut samenleeft en samenwerkt met anderen, evenals hun bekwaamheid om hun leven lang de ene na de andere uitdaging aan te gaan", zegt Norbert Kraft, de Chief Medical Director van Mars One. "De tijd is voorbij waarin moed en het aantal gevlogen uren in supersonische vliegtuigen de belangrijkste criteria waren".

Belangrijk zijn karaktereigenschappen als creativiteit en vindingrijkheid. De eerste selectieronde zou afgelopen zijn op 31 augustus. Wie doorgaat, krijgt nog bijkomende opleidingen. Op het einde zullen er 24 tot 40 kandidaten naar de laatste ronde gaan. Wie uiteindelijk de ruimte ingaat, wordt door het publiek bepaald.

Media-event

De missie zal ook een waar media-event worden, waarbij mensen thuis de hele reis kunnen volgen. Het kostplaatje is 5 miljard euro. In 2021 moeten de eerste modules op Mars landen die de nederzetting gaan bouwen. In 2022 vertrekken de eerste vier mensen, om in 2023 aan te komen. Zij zullen de nederzetting verder afwerken en uitbreiden. Twee jaar later komt de tweede crew aan, van nog eens vier mensen. Het is de bedoeling om tegen 2033 een permanente nederzetting uit te bouwen op de planeet met ongeveer twintig mensen.

Water en zuurstof zullen er zeker zijn. Via een verhittingssysteem wordt water uit de bodem gehaald waaruit men ook zuurstof kan maken. Wie meewil moet zich echter wel een paar vragen stellen. "Wil ik dit? Ben ik hier klaar voor? Als het antwoord hierop 'ja' is dan horen wij graag van jou", aldus Bas Landsdorp, medeoprichten van Mars One. Wie een enkele reis naar Mars wil, kan zich inschrijven via het online inschrijvingsformulier op aplly.mars-one.com..

Foto: Mars One