Canvas berispt voor schokkende beelden in 'Login'

Canvas berispt voor schokkende beelden in 'Login'

Canvas berispt voor schokkende beelden in 'Login'

Print
De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), die onafhankelijk toezicht houdt op radio en tv, heeft Canvas op de vingers getikt over het programma 'Login'. Daarin zou de zender minderjarigen onvoldoende gewaarschuwd hebben voor schokkende beelden. Dat meldt de VRT.

In 'Login' vertoonde Canvas op 11 december 2012 de kortfilm 'Unwatchable'. Daarin is extreem (seksueel geweld te zien). Een gezin wordt er mishandeld, verkracht en verminkt. De VRM oordeelde dat Canvas jonge, gevoelige kijkers onvoldoende heeft afgeschermd.

Minderjarigen afschermen

De kortfilm was een initiatief van ngo 'Save The Congo', die iets wil doen aan de verkrachtingsproblematiek in Congo. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen zegt dat Canvas de reportage had mogen uitzenden, maar dan wel onder voorwaarde. Zo zou door technische maatregelingen, zoals codering, of de keuze van een laat uitzenduur moeten gewaarborgd worden dat minderjarigen de uitzending niet zouden zien.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming oordeelt dat de VRT tekort is geschoten in haar waarschuwingen voor de beelden. De VRT kan zich vinden in dat verhaal. De openbare omroep moet de uitspraak uitzenden op een moment en manier die de kamer bepaalt.

MCe
Beeld: Archieffoto, VRT

Nu in het nieuws