Extra wegtransport door blokkades binnenschippers

De blokkadeacties van de binnenschippers doen vele bedrijven overschakelen op wegtransport, met daardoor extra drukke wegen. Dat stelt Voka Antwerpen-Waasland maandag in een persbericht na een rondvraag bij bedrijven.

fvranckx

Uit de rondvraag blijkt volgens de lokale Voka-afdeling dat bedrijven door de blokkades op onder meer het Albertkanaal naar alternatieve transportmethoden gaan zoeken, vooral via de weg.

Zo verlaadt het transportbedrijf Gosselin Forwarding Services uit Deurne "vandaag alleen al 150 trucks met de goederen die al sinds vorige week op de kade staan te wachten voor transport". Daarbij wordt gezegd dat langer wachten "nefast zou zijn voor de dienstverlening aan de klanten".

Wegenwerken

Voka stelt verder dat het vrachtverkeer met "gemiddeld 100 vrachtwagens per geblokkeerd bedrijf" het verkeer in en rond Antwerpen bijkomend in de war brengt, "bovenop de drukte door werken op de E34".

"We hebben het volste begrip voor de problemen van de binnenvaartschippers", zegt directeur belangenbehartiging Dirk Bulteel. "Maar in het belang van de economie en het imago van de sector is het belangrijk om verder te praten en de acties zo snel mogelijk op te schorten."

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gaf maandagavond tijdens haar openingstoespraak in het nieuwe gebouw van Voka Oost-Vlaanderen toe dat de acties contraproductief worden, al benadrukte ze begrip te hebben voor de situatie van de binnenschippers.

"De acties die op dit ogenblik plaatsvinden, botsen met het doel van de binnenvaart als betrouwbare vervoersmodus", klonk het.

Belga Foto BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners