Gouverneur wil beslissing hoofddoekenverbod inzien

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx vraagt inzage in de omstreden beslissing van de Boomse meerderheid om een hoofddoekenverbod in te voeren voor gemeenteraadsleden. Ze wacht dus niet op een klacht vanuit de oppositie om zich over de kwestie te buigen. Een inhoudelijke reactie wil ze nog niet kwijt.

ikerremans

Als provinciegouverneur kan Berx binnen de dertig dagen ambtshalve inzage vragen in een gemeentelijke beslissing, waardoor ze niet moest wachten op een officiële klacht. Oppositiepartij Boom Eén, de enige partij met een gemeenteraadslid met hoofddoek, maakte immers nog niet uit of ze een klacht zal indienen.

Inhoudelijk wil Berx voorlopig niets kwijt. Als gouverneur kan ze zowel een juridisch als een inhoudelijk onderzoek voeren, maar in de praktijk beperkt ze zich steeds tot een juridische toets aan de geldende regelgeving. Ze zou de beslissing ook kunnen schorsen als die volgens haar strijdig is met een algemeen belang dat de gemeentebelangen overschrijdt, maar vindt zichzelf niet bevoegd om zo'n politieke afweging te maken.

De beslissing van de Boomse coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld lokte maandag in elk geval al veel kritiek uit. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding trok al van leer, maar ook N-VA-viceminister-president Geert Bourgeois maakte al bezwaar. Vanuit zijn functie als minister van Binnenlands Bestuur onderneemt hij voorlopig echter geen actie.

Ook vanuit de hoofdkwartieren van N-VA en CD&V kwamen al afkeurende geluiden, al vragen ze hun lokale afdelingen niet om de beslissing in te trekken. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten nam nog geen standpunt in.

Lees ook: Bourgeois tegen hoofddoekenverbod in gemeenteraad

Foto Belga: Booms burgemeester Jeroen Baert die de eed aflegt bij provinciegouverneur Cathy Berx

MEER OVER Boom

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio