Meer dan helft van de Guantanamo-gevangenen in hongerstaking

Meer dan helft van de Guantanamo-gevangenen in hongerstaking

Meer dan helft van de Guantanamo-gevangenen in hongerstaking

Print
Sinds zondag is nu al meer dan de helft van de gevangenen in Guantanamo in hongerstaking. Op 6 februari begon een aantal gedetineerden in het VS-concentratiekamp op Cubaanse bodem met een hongerstaking; sindsdien is het aantal deelnemers aan die actie gestaag toegenomen.

Van de 166 "terreurverdachten" in Guantanamo zijn er nu 84 in hongerstaking; van hen worden er zestien onder dwang gevoed. Van die zestien zijn er vijf in het ziekenhuis opgenomen, maar "geen van hen verkeert in levensgevaar", zei woordvoerder luitenant-kolonel Samuel House.

Woede om doorzoeken van koran-boeken

Met de hongerstaking werd volgens advocaten begonnen uit protest tegen de volgens de gedetineerden heiligschennende manier waarop de militaire overheid koran-boeken doorzocht. Volgens de verdediging van de gedetineerden protesteren die echter tegen het feit dat zij al elf jaar opgesloten zitten, zonder uitzicht op een proces en zonder een inbeschuldigingstelling.

In een onafhankelijk rapport, opgesteld door de organisatie Constitution Project, wordt de praktijk van "force-feeding" van de gedetineerden gehekeld als "een vorm van misbruik waar paal en perk aan gesteld moet worden".

Sluiting

Het sluiten van Guantanamo, geopend onder George W. Bush tijdens diens "oorlog tegen de terreur", was één van de verkiezingsbeloftes van president Barack Obama in de campagne van 2008. Op zijn tweede dag als VS-president herhaalde Obama die belofte, maar verder dan die verbale belofte is het nooit gegaan. In een opiniestuk zondag stelde de Britse krant The Observer dat het niet sluiten van Guantanamo "niets te maken heeft met praktische beslommeringen over het vrijlaten of overplaatsen (van gevangenen) of hoe zij moeten worden berecht (...), maar wel met een politiek conflict, in het bijzonder tussen het congres en het Witte Huis over plannen om veronderstelde terroristen in de VS onder te brengen en te berechten". Maar, aldus de krant, "ook president Obama moet verantwoordelijk gehouden worden voor deze voortdurende schandvlek".

Foto: AFP

Nu in het nieuws