Scholieren Berkenbeek leggen lokale geschiedenis vast

Scholieren Berkenbeek leggen lokale geschiedenis vast

Scholieren Berkenbeek leggen lokale geschiedenis vast

Print
Wuustwezel - In Wuustwezel wordt vandaag de tijd stilgelegd voor Erfgoeddag. Er zijn verschillende activiteiten te beleven. Eén ervan gaat door in het Oud Gemeentehuis in de Dorpsstraat tussen 13u30 en 17u, waar scholieren van BUSO Berkenbeek demonstreren hoe ze het gemeentelijk archief digitaliseren, en zo de lokale geschiedenis vastleggen.
De school werkt voor dit digitaliseringsproject samen met Heemkundige Kring Wesalia II en de provincie Antwerpen. Het doel van het project is om jongeren met een autismespectrumstoornis tussen zestien en eenentwintig jaar vaardigheden aan te leren in een omgeving buiten de school, en om zo de drempel naar een latere tewerkstelling te vereenvoudigen.

Het project werd niet speciaal voor Erfgoeddag opgesteld maar het past wel volledig in het kader ervan. De tijd zorgt er immers voor dat oude documenten niet meer leesbaar of te bewaren zijn. Om kostbare kennis toch niet te verliezen, scannen, fotograferen en sorteren de leerlingen alle oude en fragiele documenten zodat ze later nog (digitaal) raadpleegbaar zijn.

"We zijn eigenlijk toevallig met dit project begonnen toen een leerling van onze school vroeg of hij niet kon werken met de geschiedenis. We kwamen toen samen met de Heemkundige Kring op het idee om het gemeentearchief door hem te laten digitaliseren. En dat werd een succes. Daarom zijn we in september 2012 opnieuw gestart en sindsdien werken de leerlingen in groepjes van vier personen elke donderdagmiddag aan dit project", licht intern begeleidster Kris Gommers toe.

Door die samenwerking wordt het gemeentelijk archief dus digitaal bewaard, maar leren de jongeren ook kantoorvaardigheden en attitudes aan.

Foto: Berkenbeek

Greet Wouters

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio