1/7

Vroege vogels op Marathon Antwerpen

De deelnemers aan de marathon van Antwerpen moesten zondagochtend vroeg uit de veren. Om 9u30 was het al starten geblazen.

"Vraagtekens bij laatste 10 kilometer"

Hannelore Andries (34), Ann Sommen (42), Martine Van Leuven (39) en Jeanine Nelesen (33)

"Wij zijn met vier beginnen trainen in september vorig jaar. Drie maal per week en een keer in het weekend. Een intensief trainingsprogramma, maar dat zal nodig zijn om heelhuids de streep te halen", zegt Hannelore Andries (uiterst links, 34). "Twee van ons hebben uiteindelijk de stap gezet om echt de marathon te lopen, Martine (tweede rechts) en ik. We hopen tussen de 4,5 en 5 uur te lopen", vertelt Hannelore. "Niet zo lang geleden hebben we een generale repetitie gedaan van 32 kilometer en dat liepen we in 3u20. Het zal dus spannend zijn hoe we de laatste 10 kilometer verteren. Hopelijk hebben ze rolstoelen klaarstaan om ons op te vangen" (lacht).

"Zonder training eraan beginnen"

"Het is de eerste keer dat ik de marathon ga lopen. Ik ben 49 en ik moet het toch eens in mijn leven gedaan hebben", zegt Peter Van Rompay (links). "Ik heb al meegedaan aan de 10 Miles en andere middellange afstanden, maar dit is toch iets anders", gaat hij verder. "In februari heb ik mijn voorbereiding gedaan in het Zoniënwoud. Eigenlijk ben ik van Brussel, dus zou het logisch zijn dat ik daar mijn eerste marathon loop, maar Brussel is veel zwaarder door de heuvels, vandaar de keuze voor Antwerpen.

Voor Pieter Leuridan (rechts, 45) is het niet zijn eerste marathon. "Dit wordt mijn nummer drie", zegt hij. "Het speciale aan deze is dat ik geen voorbereiding heb gehad. Ik heb mijn hoofd gek laten maken door enkele vrienden en in een vlaag van zinsverbijstering heb ik ja gezegd", lacht hij. "Ik hoop 3u15 te lopen. Persoonlijk vind ik dat je enkel een marathon hebt gelopen wanneer je onder de vier uur blijft" (lacht).

"Geld inzamelen door rugzakken aan te nemen"

De lopers kunnen voor hun vertrek hun rugzakken afgeven aan medewerkers van de marathon, in dit geval scouts Sint-Tarsicius uit Sint-Niklaas. "Vijf jaar geleden hebben we ons hiervoor kandidaat gesteld, en dit doen we nog steeds", zegt Joris Bril (22). "De mensen geven hun materiaal aan ons en in ruil krijgen ze een stickertje, zoals bij een vestiaire. Daarna worden de rugzakken naar de Groenplaats gereden voor de aankomst", gaat hij verder. "Met deze actie proberen we wat geld in te zamelen om onze kampen te betalen. Nadat ons werk erop zit gaan we uiteraard nog niet naar huis. Eerst nog een bolleke drinken!"

Scouts Sint-Tarsicius uit Sint-Niklaas

"Na de marathon nog iets gaan drinken"

"Deze marathon wordt mijn vuurdoop", zegt Jonathan Smet (26). "Ik heb de laatste jaren redelijk wat afstanden gelopen, maar vooral middellange. Nu is het tijd voor het echte werk", gaat hij verder. "Lopen zit bij ons in de familie, mijn vader is ook fervent sporter. Vandaag kon hij er jammer genoeg niet bijzijn. Hij is slager en moet werken". Na de race is Jonathan niet van plan meteen naar huis te gaan. "Aan de aankomst zullen verschillende supporters staan voor mij. Achteraf willen we nog iets gaan drinken, als ik het nog aankan natuurlijk!"

"Wachten tot de winnaar binnenkomt"

De Scherde Luc (55), Maria Tas (56), Celen Frank (54) en Hannes Danny (46)

"Wij zijn verantwoordelijk voor de eindbevoorrading", zegt Hannes Danny (tweede rechts, 46) van Atletiekclub K. Olse AC uit Merksem. "In totaal zijn we met 15 mensen die de lopers aan de finish opvangen. We geven ze een deken, drinken en een koek om te bekomen", gaat hij verder. "Nu is het afwachten tot de winnaar over de streep komt. Die wordt verwacht met een tijd van 2u15".

"Wij blijven hier staan tot 15u en gaan daarna onze clubgenoten die meedoen aan de 10 Miles aanmoedigen. Ook in de marathon zijn er enkele deelnemers van onze club. We hopen dat ze rond 2u40 binnenkomen, dat zou heel mooi zijn", zegt Hannes. "Ikzelf doe niet meer mee, maar ik heb ooit een 4de plaats op de 10 Miles behaald. Hopelijk halen we ook vandaag een mooie plaats binnen".

Foto's: GVA