Drie op de vier Nederlanders willen Willem-Alexander als koning

De Nederlanders zijn de laatste tijd een stuk positiever gaan denken over kroonprins Willem-Alexander dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

fvranckx

Zo'n 89 procent vindt hem nu sympathiek, tegen 75 procent in 2011. Ruim de helft (53 procent) vindt hem nu boeiend (vorig jaar 30 procent) en ook de scores op 'dicht bij het volk' (74 procent), 'progressief' (47 procent) en 'geschikt als staatshoofd' (81 procent) zijn duidelijk hoger dan vorig jaar.

Volgens De Hond hebben de aanstaande abdicatie en inhuldiging een belangrijke rol gespeeld in de positieve trend, net als het televisie-interview afgelopen woensdag met Willem-Alexander en Máxima.

Lees ook: Willem-Alexander accepteert ceremoniële rol

Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep mensen die wil dat Nederland een republiek wordt, is gedaald naar 21 procent. Dat lag drie jaar geleden nog op 29 procent. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders vindt dat het koningschap louter ceremonieel zou moeten zijn, dat is het laagste in de afgelopen acht jaar dat De Hond dat heeft gemeten.

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning is sterk toegenomen: 73 procent nu, tegen 59 procent vorig jaar.

Belga Foto EPA

MEER OVER Nederland