9 belangrijke momenten uit de geschiedenis van Beerschot

Print

9 belangrijke momenten uit de geschiedenis van Beerschot

Beerschot zal volgend jaar niet meer in de hoogste voetbalklasse spelen. Na een moeilijk seizoen zal paars-wit in het beste geval in tweede verder spelen. De Antwerpse club kende een turbulent verleden met veel ups en downs. Negen cruciale momenten uit de geschiedenis van de club.

1. Oprichting van Den Beerschot

In 1895 kocht Ernest Grisar een paardenrenbaan in Antwerpen bij het Kiel. Het was uiteindelijk zijn zoon Alfred die besloot een sportclub te maken en op 3 september 1899 werd de ploeg officieel opgericht. Hij doopte de club Beerschot, naar het nabijgelegen park "Beerschotshof". Om spelers te ronselen, belde Alfred naar spelers van Antwerp om voor de nieuwe club met paars-witte kleuren te spelen. Sindsdien lusten beide clubs elkaar rauw.

2. Eerste titel

De eerste titel voor de Antwerpse club kwam er in 1922 onder trainer Jules Delausnay. Naast de titel had het ook de topschutter in zijn rangen met Ivan Thys, die 21 keer raak trof. Beerschot eindigde op de eerste stek met 39 punten, evenveel als Union Saint-Gilloise, die toen al acht titels hadden binnengehaald. Na testmatchen wist Paars-Wit zijn eerste van uiteindelijk 7 titels te winnen. Alle titels werden voor WOII behaald.

3. De Gouden Schoen

Beerschot telt één gouden-schoen winnaar: Rik Coppens in 1954. Ondanks een 11de plaats voor Beerschot, scoorde Coppens dat seizoen maar liefst 36 keer. Het dribbelwonder zou van '46 tot '61 voor paars-wit spelen en aanbiedingen van Barcelona en Napoli naast zich neerleggen.

4. Pierre Stoop aan het roer

Na een middelmatige periode in de jaren '50 en '60, kwamen de vette jaren voor paars-wit. Onder voorzitter Pierre Stoops wist het in 1971 en 1979 de Beker van België te pakken en speelde het 10 keer Europees. Spelers als Walter Meeuws en Juan Lozano zetten Beerschot weer op de kaart als subtopper.

5. Competitiefraude nekt paars-wit

Waar de jaren '70 glorietijden waren, mogen de jaren '80 omschreven worden als desastreus. Beerschot degradeerde in '81 voor het eerst naar tweede in 75 jaar door competitiefraude. In '82 keerde de club al terug naar eerste maar acht jaar later, was degradatie alweer een feit. Ditmaal zakte het naar Derde Klasse, omwille van financiële problemen, een scenario dat ook nu dreigt.

6. Het einde van nummer 13

Beerschot wist zich in een seizoen tijd naar tweede te hijsen, maar bleef daar enkele jaren kamperen. Telkens deden ze mee voor promotie, maar grepen ze naast de prijzen. Officieel wist Beerschot onder zijn toenmalige naam Beerschot Voetbal en Atletiek (Beerschot VAC) nooit meer het hoogste niveau te bereiken, en zakte het zelfs naar vierde. Zo ver is het nooit gekomen, want in 1999 hield het nummer 13 op met bestaan. Germinal Ekeren verhuisde naar Beerschot en werd Germinal Beerschot Antwerpen. Op 9 mei 1999 waren er meer dan vijfduizend bezoekers op het Kiel voor de laatste wedstrijd van nummer 13.

7. De komst van Ajax

Tijdens de beginjaren van Germinal Beerschot, werd er samengewerkt met de Nederlandse topclub Ajax. Deze had 30% minderheidsparticipatie in de club, wat na twee jaar een meerderheidsparticipatie werd. Vooral in jeugdbeleid werd er intens samengewerkt. Spelers als Tom De Mul, Thomas Vermaelen en Jan Vertongen stroomden door naar Ajax. Sportief en financieel gezien haalde Beerschot hier geen voordeel uit. Het bleef een middenmoter ondanks het aantrekken van toptrainers als Franky Van der Elst en Marc Degryse. Na twee jaar deed Ajax Beerschot terug van de hand omdat de Nederlandse club financiële verliezen begonnen te lijden.

8. Beker van België

In 2005 wist Beerschot voor het eerst sinds 1979 een prijs binnen te halen: De beker van België. Het won met 2-1 van landskampioen Club Brugge onder trainer Marc Brys. De daaropvolgende jaren zou Beerschot een echte subtopper worden met spelers als Sterchele, Losada en Steppe.

9. Tot de laatste adem

Het seizoen 2010-2011 was een slecht jaar voor de club en een wissel van de macht kondigde zich aan. In februari 2011 werd Patrick Vanoppen de nieuwe sterke man. Onder zijn impuls veranderde de naam naar het oude K. Beerschot AC en kwam er een nieuw logo dat eveneens moest verwijzen naar het oude Beerschot. Maar ook Vanoppen kon het tij niet keren en de financiële en sportieve problemen voorkomen.

Foto's: Reuters, Belga, Photo News,

Meer voetbalnieuws