Grillo noemt herverkiezing president Napolitano "staatsgreep"

Print

Grillo noemt herverkiezing president Napolitano staatsgreep

Het Italiaanse parlement heeft de 87-jarige Giorgio Napolitano (foto boven) zaterdag herverkozen tot president. Het wordt zijn tweede ambtstermijn.

In de zesde ronde van de presidentsverkiezing behaalde Napolitano meer dan de benodigde 504 stemmen. Napolitano had er eerder op de dag mee ingestemd om zich kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn als president van Italië. De belangrijkste Italiaanse partijen hadden hem dat zaterdagochtend gevraagd, nadat ze er in vijf stemrondes niet in geslaagd waren een opvolger te verkiezen.

Eerder had Napolitano gezegd dat hij een tweede ambtstermijn niet zag zitten vanwege zijn leeftijd. De Italiaanse president krijgt een mandaat van zeven jaar.

"Staatsgreep"

De herverkiezing van Giorgio Napolitano als president van Italië, is niet minder dan een "staatsgreep". Dat stelt Beppe Grillo (foto links), leider van de populistische protestbeweging Vijf Sterren (M5S). Grillo roept zijn kiezers op te protesteren.

"Er is een staatsgreep aan de gang. Om verandering een halt toe te roepen, zijn ze bereid alles te doen", aldus de (voormalige) komiek op zijn blog.

Grillo wil massaal naar het parlement in Rome trekken om er te protesteren. "We zijn met miljoenen. Laat me dit niet alleen of met een handvol mensen doen. Ofwel maken we hier democratie, ofwel sterven we hier als land", klonk het nog.

Belga

Foto's: reuters

.

Nu in het nieuws