Janssens: "Stadslijst was vergissing"

Janssens: Stadslijst was vergissing

Janssens: "Stadslijst was vergissing"

Print
De Stadslijst met de CD&V was een grote vergissing. Dat was al een tijdje voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 duidelijk. Maar toen was het al te laat om de klok nog terug te draaien”, zegt oud-burgemeester Patrick Janssens (sp.a), zaterdag in een interview met Gazet van Antwerpen.

Sinds de nederlaag van de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober houdt Patrick Janssens zich op de achtergrond. En het liefst van al zou hij dat nu ook doen. “Ik heb er geen behoefte aan om in de schijnwerpers te staan en overal een mening over te verkondigen”, zegt hij.

  • Even terug naar de verkiezingsavond. Hebt u voor uzelf ondertussen uitgemaakt wat er toen fout is gelopen voor u en de sp.a?

Patrick Janssens: Er speelden meerdere zaken mee. Dat we een Stadslijst hebben gevormd met de CD&V is een grote vergissing geweest. En dat wist ik al vóór de verkiezingsavond. Maar ik blijf erbij dat opschuiven naar de linkerzijde van het politieke spectrum ook geen goede zaak zou geweest zijn voor de sp.a. Dan hadden we de N-VA electoraal zeker vrij spel gegeven.


  • Hoe kan een ervaren politicus met een achtergrond in de marketingwereld dergelijke inschattingsfout maken?

Iedereen heeft blinde vlekken. Ook ik. Achteraf bekeken besef ik dat mijn persoonlijke leefwereld en die van de meeste van mijn naaste medewerkers zich vooral in het centrum van de stad afspeelden. Zeg maar het Antwerpen van binnen de Ring. Op hoe mensen aan de overkant van die Ring dachten, hadden we veel minder zicht.


Patrick Van De Perre
Lex Moolenaar

Foto: Ludo Mariën

Lees het hele interview in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen