Wetenschappers hebben taaltje van de Beckhams onderzocht

David en Victoria Beckham zijn het voorbije decennium steeds chiquer gaan praten. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Manchester in het kader van een studie naar de wijze waarop veranderende levensomstandigheden bij mensen hun uitspraak van woorden beïnvloedt.

fvranckx

De vorsers constateerden dat het typische 'working class'-accent van Beckham na zijn verhuis naar Los Angeles in 2007 steeds meer naar het achterplan verdween.

Zo liet Becks in Europa nog in 80 procent van de gevallen de letter H vallen aan het begin van het woord. Eenmaal in de VS bezondigde de Britse stervoetballer zich nog slechts in 20 procent van de gevallen aan dat Cockney-trekje.

Ook zijn echtgenote Victoria klinkt steeds chiquer. In de jaren negentig sprak de toenmalige Spice Girl in amper 25 procent van de gevallen de letter L correct uit in woorden als "all". Na haar doortocht in de mondaine kringen van Madrid, Hollywood en Milaan is ze blijkbaar alsnog Posh Spice aan het worden, want ze spreekt de L intussen correct uit in bijna de helft van de gevallen.

Kameleons

Taaldocent Laurel MacKenzie bevestigt dat ook de uitspraak van woorden ook bij volwassenen een dynamisch gebeuren blijft.

"De algemene veronderstelling is dat onze uitspraak zo goed als vastligt eenmaal we de puberteit achter de rug hebben, maar recent onderzoek heeft aangetoond in welke mate we kameleons kunnen zijn in de wijze waarop we praten. Factoren als sociale mobiliteit en geografische locatie hebben een impact op de wijze waarop volwassenen woorden uitspreken."

Belga Foto PN