"FBI ondervroeg oudste Tsarnaev-broer maar liet hem gaan"

Print

FBI ondervroeg oudste Tsarnaev-broer maar liet hem gaan

"Gerechtigheid heeft gezegevierd", juichte de politie van Boston afgelopen nacht na de arrestatie van Dzhokhar Tsarnaev (rechts op de foto), één van de twee daders van de aanslag tegen de marathon van Boston maandag. "Maar veel vragen zijn nog onbeantwoord", nuanceerde president Barack Obama het succes achteraf.

Zo moet onder meer worden onderzocht in welke mate de Amerikaanse inlichtingendiensten Dzhokhars oudere broer Tamerlan Tsarnaev (links op de foto), die gisteren door agenten werd doodgeschoten, jarenlang in de gaten hebben gehouden. Ook over het motief is nog geen duidelijkheid: handelden de twee alleen of werkten ze voor een terroristische groepering?

Lees ook:
"Mijn zonen zijn er in geluisd"
Oom vraagt verdachte om zich over te geven (video)

Volgens de moeder van de twee broers werd Tamerlan "drie tot vijf jaar lang" gevolgd door de FBI. Die zouden de Tsjetsjeen voor een extremistenleider hebben aanzien, zo getuigde de vrouw in een interview met Russia Today. Net als haar man (foto onder) gelooft de moeder dat haar zonen er in zijn geluisd.Lees ook:
Obama: "Trek nu geen haatdragende conclusies"
Tweede verdachte opgepakt na enorme klopjacht

De FBI heeft toegegeven dat ze Tamerlan twee jaar geleden al eens hadden ondervraagd maar dat niets er op wees dat de jonge Tsjetsjeen bezig was met terroristische praktijken.


Foto: Dzhokhar gaf zich afgelopen nacht over na een 28 uur durende klopjacht

Het ziekenhuis waar Dzhokhar Tsarnaev momenteel wordt verzocht, wordt zwaar bewaakt. Mogelijk wordt de jongeman dit weekend nog ondervraagd. Waarschijnlijk zal hij worden behandeld als een terreurverdachte. Daardoor heeft hij onder meer geen recht op een advocaat.

FiVr
Foto's PN/EPA/Reuters

.

Nu in het nieuws