Christian De Rocker stopt als korpschef in Berlare-Zele

Met ijzeren discipline stond Christian De Rocker elf jaar aan het hoofd van politiezone Berlare-Zele. Op 1 mei is het tijd voor een nieuwe fase in zijn leven, want hij gaat met pensioen. Mariska Van Hoylandt (37) uit Lokeren neemt het bevel van hem over.

Picqueur Johan

Het is geen toeval dat Christian De Rocker politieman is geworden. De Rocker wordt geboren in Keulen omdat vader als beroepsmilitair in Duitsland gekazerneerd is. "Ik ben erg streng opgevoed", blikt De Rocker terug op zijn kindertijd. "Normen, waarden en regels waren erg belangrijk. Vader leerde mij ook om eerlijk en correct te zijn. Ik leerde opkomen voor minderheidsgroepen."

"Ik begon aan de officierenopleiding als burger", zegt hij. "Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond. Het eerste plaatsje dat vrij kwam zou ik aannemen. In 1980 kwam ik zo in Lokeren terecht. De toenmalige korpschef van Lokeren had een strenge reputatie waar ik niet van wist. Ik ben zelf ook niet de gemakkelijkste mens. Ik kon met die man lezen en schrijven." Vijf jaar later had De Rocker het tot adjunct commissaris inspecteur geschopt en was hij tweede in bevel in het Lokerse politiekorps.

Eind januari 2002 ruilde De Rocker het Lokerse korps voor een wel heel interessante uitdaging in Berlare en Zele. "De gouverneur sprak over een zeer moeilijke fusie", zegt hij. "Het ging over twee politiekorpsen en twee rijkswachtkorpsen. Ik heb toen honderd dagen crisismanagement toegepast.

Vanaf dag één heb ik iedereen duidelijk gemaakt dat we niet meer zouden spreken over rode of blauwe strepen. Dat verliep bijzonder vlot."

De korpschef trekt zijn opvoeding door in zijn werksfeer. "Ik geef mijn mensen vertrouwen en vrijheid", zegt hij. "Maar ik kan niet tegen liegen en bedriegen. Ze dragen een verantwoordelijkheid en moeten die opnemen. Als ze iets verkeerd hebben gedaan, moeten ze mij dat in alle eerlijkheid zeggen.

De straf zal veel milder zijn dan wanneer ik er zelf achter kom. Pas op. Ik ben niet rancuneus. Als iemand zijn sanctie heeft aanvaard, kan ik daar nadien nog perfect mee samenwerken."

Verloningen

De Rocker staat bekend als een moeilijk man die niet makkelijk plooit. De strenge opvoeding van zijn vader is een mogelijke verklaring daarvoor, maar toch geeft De Rocker zelf aan dat er ook een emotioneel mens achter de façade schuilt. "Ik kan mij enorm opwinden over de verloningen van de politie", geeft hij grif toe. "Momenteel is er een vijftigtal verloningen en er worden vergoedingen gegeven voor zaken die volgens mij niet moeten vergoed worden. Ik vind dat je niet dubbel betaald moet worden om op zaterdag of 's nachts te werken. Terwijl er mensen zijn die diensten verlenen die ik niet kan omdat ik er veel te emotioneel voor ben. We hebben zeven slachtofferbejegenaars. Geef mij een bandiet en ik zal die aanpakken, maar zet mij niet voor ouders die net hun kind zijn verloren. Gelukkig zijn er mensen in de korpsen die dat wel kunnen, maar die krijgen daar geen eurocent meer voor. Wijkagenten verzorgen de basispolitiezorg en zijn cruciaal voor een korps. Het vergoedingssysteem wordt verkeerd toegekend.

Wie bij de politie komt werken weet dat hij 's nachts en in het weekend moet werken. Daar premies voor geven is niet nodig. Die premies kunnen beter aan mensen gegeven worden die werk uitoefenen dat psychisch belastend is. De statuten zorgen voor het faillissement van de politie."

Opvolger

Op 1 mei keert Chris De Rocker zijn korps de rug toe. Dat kon hij al eind vorig jaar gedaan hebben, maar omdat er geen opvolger klaar stond, besliste hij om nog vier maanden aan zijn carrière te breien. Met de 37-jarige Mariska Van Hoylandt uit Lokeren is nu een opvallende keuze gemaakt. "Mijn doel was om er een goed korps van te maken", zegt De Rocker. "Ik heb van een stoomtrein een elektrische trein gemaakt. Het is nu aan Mariska om er een TGV van te maken, ze moet er wel op letten dat het geen Fyra wordt. Ik heb altijd een aversie gehad voor Facebook. Mariska kan een frisse wind laten waaien door mee op de kar van de sociale media te springen." Wat doet een flik met zijn tijd na een politiecarrière van 33 jaar? "Ik heb twee kleinkinderen waaraan ik graag mijn tijd besteed", hoeft Chris De Rocker geen seconde na te denken. "Vroeger was fotografie mijn passie en had ik zelfs een donkere kamer. Er staat ook een cursus houtbewerking op het verlanglijstje en het is niet uitgesloten dat ik in de politiek stap.

Maar daarover kan ik voorlopig nog niets vertellen. En er staat nog een project op stapel, maar nu heb al veel te veel gezegd."

Johan Picqueur

Op de foto: Uittredend korpschef Christian De Rocker en zijn opvolger Mariska Van Hoylandt (FOTO: GEERT DE RYCKE)

Lees het volledige interview in de weekendkrant van editie Waas en Dender van 20 en 21 april 2013

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio