Ga op zoek naar uw voorouders

Aanstaande zondag is het Erfgoeddag. Met het erfgoedproject 'In het spoor van Merksem' zet het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis in Merksem zijn deuren open voor het grote publiek. Het centrum is een verzamelplaats van familiegeschiedenis, archieven en tal van andere historische documenten.

fvranckx

Het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis herbergt ruim 1.800 gepubliceerde familiegeschiedenissen in boekvorm en in totaal heeft het tienduizenden genealogieën en familiegeschiedenissen van mensen over heel België.

"We verzamelen documenten en materiaal, zoals onder meer bidprentjes, doodsbrieven en kiezerslijsten, die nuttig kunnen zijn bij het samenstellen van een familiegeschiedenis", legt Jan Vanderhaeghe uit. Dat begint bij een stamboom en groeit uit tot een uitgebreide familiegeschiedenis. "In ons centrum kunnen mensen terecht in de bibliotheek van 20.000 genealogische, geschiedkundige werken, waaronder 2.500 familiegeschiedenissen."

Iemand die een familiegeschiedenis wil opzoeken, begint thuis waar hij op zoek gaat naar bidprentjes, overlijdensberichten, notarisakten, officiële papieren, het trouwboekje van zijn ouders en andere dingen. "Daar vindt hij de eerste gegevens. Ook oudere familieleden die vertellen over hun tijd", geeft Vanderhaeghe mee. "Je vindt hier vaak ontbrekende de ontbrekende dingen. Wij staan de mensen ook met raad bij hoe ze verder moeten zoeken."

In het spoor van Merksem

Op Erfgoeddag richt het centrum zich met het project 'In het spoor van Merksem' hoofdzakelijk tot de geschiedenis van het district. "We weten van 260 Merksemnaars dat ze met de Red Star Line zijn geëmigreerd naar Amerika. Het is een duidelijk voorbeeld van kettingemigratie", vertelt Vanderhaeghe. Familieleden spoorden elkaar aan om ook naar daar te trekken. De Merksemse geschiedenis in Amerika uit die tijd is dan ook sterk met elkaar verweven. De Merksemnaars die besloten de grote oversteek te maken, waren vrijwel allemaal dokwerkers. "Ze konden daar vier tot vijf keer meer verdienen dan hier", weet Vanderhaeghe. "Dat is natuurlijk een reden om te vertrekken. De meesten gingen werken in de ijzermijnen in Michigan, waar ze ijzer ontgonnen voor de autofabrieken van Detroit."

Zondagnamiddag zijn er in het documentatie- en studiecentrum elk uur rondleidingen, maar ook theatermaker Nico Sturm komt langs en licht zijn nieuwe project toe.

Documentatie- en studiecentrum voor Familiegeschiedenis Van Heybeekstraat 3, Merksem www.familiekunde-vlaanderen.be

LYNN SYMONS Foto DH

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio