"Ethische bank" Triodos ontkent offshore structuren

Ethische bank Triodos ontkent offshore structuren

"Ethische bank" Triodos ontkent offshore structuren

Print
Ook de bank Triodos, die van ethisch en duurzaam bankieren haar handelsmerk heeft gemaakt, heeft offshore structuren in Luxemburg en Panama gecreërd om bepaalde projecten te financieren. De Nederlandse bank, die ook in België actief is, investeerde ook in fondsen op Mauritius. Dat heeft het Franstalige blad Marianne zaterdag gemeld.

Volgens Marianne maakt Triodos sinds 2002 gebruik van fiscale paradijzen om sommige investeringen te realiseren. Het blad identificeerde in totaal tien fondsen of maatschappijen geregistreerd in Luxemburg, Panama en Mauritius.

In Luxemburg creërde Triodos zes investeringsfondsen.

In Panama zijn de zaken volgens Marianne minder duidelijk. Het blad citeert wel Banex International Capital Corp (BICC), een "offshore vehikel dat is opgericht voor het bewaren van aandelen van de bank Banex in Nicaragua". Na de liquidatie van die bank vorig jaar werd de investering opgedoekt.

Op Mauritius zou Triodos geen offshore fondsen beheren, maar de bank zou er wel kapitaal geplaatst hebben.

"Feiten en onwaarheden"

De bank verwerpt de beweringen als "een allegaartje van feiten en onwaarheden".

De Luxemburgse fondsen zijn volgens Triodos beveks waarvan de commercialisering in Europa makkelijker verloopt vanuit het gespecialiseerde Luxemburg. De keuze voor het Groothertogdom is niet ingegeven door fiscale overwegingen. "De fiscale behandeling is hetzelfde als wanneer de fondsen in België of Nederland waren gevestigd", klinkt het in een persbericht.

Nog volgens het persbericht investeren vier door Triodos beheerde fondsen rechtstreeks in banken en in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. In een zestal situaties investeren deze vier fondsen in andere fondsen die zelf ook actief zijn in ontwikkelingslanden.

De bank beklemtoont dat ze niet de manager is van deze andere fondsen, die soms gevestigd zijn in offshore regio's. "De redenen kunnen verschillende zijn, bijvoorbeeld een gebrekkige juridische infrastructuur van het betreffende land om investeringen vanuit meerdere landen mogelijk te maken, maar ook het voorkomen van dubbele belastingen. Ook politieke instabiliteit kan een rol spelen. Ons uitgangspunt is daarbij steeds dat de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd lokaal belasting betalen."

Belga
Archieffoto PN

.

Nu in het nieuws