Belgisch gezin werd vorig jaar 5.900 euro rijker

Belgisch gezin werd vorig jaar 5.900 euro rijker

Belgisch gezin werd vorig jaar 5.900 euro rijker

Print
U zou het niet meteen verwachten maar ondanks de crisis hebben de Belgische gezinnen hun vermogen vorig jaar zien stijgen met 74 miljard euro. Een gemiddeld gezin werd in 2012 5.900 euro rijker en bezat 170.400 euro. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de Nationale Bank.

In totaal steeg het vermogen van alle Belgen vorig jaar tot 1.889 miljard euro. Dat kwam voornamelijk door de stijging van de beurzen, waar de Belgische aandelenkoersen met 20 procent stegen. Beleggers verdienden in een klap zo'n 45 miljard euro. Bovendien droeg ook de populariteit van het spaarboekje bij tot de toename van de vermogen.

Daarnaast speelden uiteraard ook de vastgoedprijzen een rol. Appartementen werden vorig jaar 3,3 procent duurder, de prijzen voor woonhuizen stegen met 2,7 procent. Bouwgronden werden 2,4 procent duurder. Enkel de prijs voor villa's ging naar beneden.

Tot slot bleef ook de stijging van de schuldenlast van de Belgische gezinnen relatief beperkt. Het aantal hypothecaire kredieten nam wel toe.

Uiteraard profiteerde niet iedereen mee van al dat goed nieuws. Vooral de multimiljonairs tilden het cijfer op naar die 170.000 euro. Het mediaanvermogen van de Belg bedroeg zo nog "maar" 104.000 euro.

Archieffoto PN

.

Nu in het nieuws