1/2

Obama: "Trek nu geen haatdragende conclusies"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagochtend hulde gebracht aan de ordediensten die de voortvluchtige verdachte van de bomaanslagen van Boston hebben gevat. In deze zaak blijven er volgens de president echter "veel vragen onbeantwoord".

Lees ook: Tweede verdachte opgepakt na enorme klopjacht

Eén van de verdachte voortvluchtigen kwam in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven bij een achtervolging. Vierentwintig uur later werd zijn jongere broer gevat na een vuurgevecht. Het optreden van de ordediensten bewijst volgens Obama dat de Amerikanen "weigeren om geterroriseerd te worden".

De twee broers van Tsjetsjeense origine worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dubbele aanslag tijdens de marathon van Boston. "Uiteraard blijven er vanavond veel vragen zonder antwoord. Zoals, waarom zoeken jongeren die in onze steden en in ons land zijn opgegroeid hun toevlucht tot dergelijk geweld? ", zo vroeg Obama zich af.

Ook is volgens Obama nog onduidelijk hoe de verdachten de aanslag precies zouden hebben gepland en uitgevoerd. De president, die vrijdag ook met de Russische president Vladimir Poetin telefoneerde over de aanslag van Boston, beloofde de nabestaanden van de slachtoffers een diepgaand onderzoek. Wel vroeg hij de Amerikanen om geen haatdragende conclusies te trekken, "en zeker niet tegenover hele bevolkingsgroepen".

Belga Foto'sN

Nu in het nieuws