Grondafvoer stationsparking wellicht over weg

De grondafvoer voor de nieuwe ondergrondse parking van het centraal station in Mechelen zal wellicht over de weg gebeuren. "Maar het is de aannemer die daarover beslist", zegt woordvoerder Rudy Van Camp van Mechelen in Beweging.

Sven Van Haezendonck

De reactie komt er op het bericht van Waterwegen en Zeekanaal dat transport via het kanaal Leuven-Dijle wel degelijk mogelijk is. "Het is uitermate geschikt voor schepen tot 600 ton die uiteenlopende goederensoorten kunnen vervoeren", stelt Kevin Polfliet van W&Z. Als voorbeeld haalt hij de afvoer van ruim 157.000 ton zand aan voor de uitbreiding van het UZ Gasthuisberg in Leuven.

Polfliet: "Dagelijks zorgden drie tot vier schepen voor de afvoer van de grond, wat dus resulteerde in zes tot acht burgopeningen en schuttingen via de sluizen op het kanaal. De aanpak heeft niet geleid tot enige verhoging van het mobiliteitsprobleem in de regio langs het kanaal. Integendeel. Door de inzet van schepen bleef de regio gespaard van tientallen extra vrachtwagens per dag, terwijl de maatschappelijke en milieu-impact merkelijk lager lagen."

Voor de stationsparking in Mechelen is de afvoer van 400.000 kubieke meter zand nodig. "Het is nog niet bekende waar de grond naartoe gaat. Het is dan ook logisch dat de aannemer nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de transportwijze", reageert Rudy Van Camp van Mechelen in Beweging. Volgens hem is het de aannemer die beslist over het transport en niet de projectpartners. "Maar als men alle elementen afweegt, lijkt transport over de weg het meest haalbare."

Lees ook het artikel in de weekendkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners