Extreemrechtse betoging verboden in Turnhout

Burgemeester Erwin Brentjens heeft een betoging zaterdag van de Autonome Nationalisten verboden. De politie blijft wel paraat voor eventuele onrusten.

tmas

De Autonome Nationalisten is nog maar enkele maanden geleden opgericht. Het groepje bestaat voornamelijk uit extreem-rechtse aanhangers met leden die ook banden hebben met Blood and Honour(B&H) en Voorpost. Er zijn ook linken met Combat 18, de gewapende tak van B&H.

Midden februari kwam de groep een eerste keer naar buiten in Brugge. Ze hadden een betoging aangevraagd tegen zinloos geweld. De optocht ontaardde uiteindelijk in het scanderen van extreem-rechtse slogans en racistische uitlatingen. Korte tijd daarna wilde de beweging in Waregem betogen, maar dat werd verboden.

Verjaardag Hitler

Nu had de groepering een aanvraag gedaan voor een optocht in Turnhout om 14u. Die zou vertrekken aan het station. De aanvrager was iemand die recent in Turnhout is komen wonen. "We hebben direct overleg gepleegd met de speciale cel van de federale politie", zegt burgemeester Erwin Brentjens (N-VA). "Na hun advies hebben we de betoging verboden. Turnhout is een gastvrije stad en dat willen we zo houden. Ik heb geen zin in mensen die oproepen tot rassenhaat. Bovendien zou je met het toelaten van zo'n betoging ook tegenreacties kunnen ontlokken. Bovendien is het zaterdag de verjaardag van Hitler. We nemen dus liever geen enkel risico. Komt daarbij ook nog dat een groot deel van de deelnemers een strafregister heeft van acht bladzijden of meer."

Oppakken

De politie is zaterdag wel nog steeds standby. "Geruchten gaan dat ze toch naar Turnhout komen. Is dit zo, dan worden ze opgepakt en worden ze bestuurlijk aangehouden. We zijn op alles voorbereid."

ToVe Foto BDD: burgemeester Brentjens

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio