Nu ook hartcentrum voor AZ Geel

Jarenlang bleef de Kempen een witte vlek inzake interventionele hartzorg, nu krijgt onze regio twee hartcentra toegewezen binnen de maand. Want na het AZ Turnhout, krijgt nu ook de ziekenhuisfusie Erica (AZ Geel en Mol) toelating om een B2-hartcentrum uit te bouwen.

Marc Helsen

AZ Erica -de fusie die de ziekenhuizen van Sint-Dimpna in Geel en het Heilig Hart in Mol verenigt- kreeg gisteren de lang verwachte toelating voor de oprichting van een hartcentrum voor interventionele cardiologie.

Naast diagnoses mag het Algemeen Ziekenhuis Erica op de campus in Geel straks ook gespecialiseerde en dringende -zij het beperkte operaties- uitvoeren. Vele transporten naar Leuven of Antwerpen bij hartproblemen worden dan overbodig.

Hartcatheterisaties

"We hopen in het voorjaar van 2014 al operationeel te zijn, er zijn al heel wat voorbereidende werken gedaan", zegt ziekenhuisdirecteur Willy Verbraeken"

In Geel zullen vanaf dan katheterrisaties kunnen gebeuren. Daarbij wordt een vernauwing van een ader opgemaakt met behulp van een ballonnetje, of kan een 'stent' worden geplaatst. Dat is een metalen veertje dat in een bloedvat wordt geplaatst.

Levensreddend

De cardiologen van Erica zeggen dat het hartcentrum in Geel jaarlijks heel wat levens zal redden bij hartinfarcten die nu te laat in aanmerking komen voor een dringende interventie, waarbij via een zogenaamde ballondilatatie een ader wordt open gemaakt. Voor de overlevenden bij een hartinfarct zal ook de hartspierschade door een snellere interventie sterk kunnen worden beperkt. Erica zal voor het hartcentrum nauw samenwerken met het UZ Antwerpen.

Borstkliniek

Nog meer goed nieuws is dat Erica ook de toelating kreeg om een borstkliniek uit te baten. Daar komen voornamelijk vrouwen met borstkanker terecht. "We moeten daarvoor 150 nieuwe patiënten per jaar kunnen inschrijven, maar die halen we", aldus Willy Verbraeken.

MARC HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio